U novom ženskom zatvoru kao u hotelu

Ako se zanemare visoki bedemi, bodljikava žica i prisustvo komandirki, slučajni posjetilac stekao bi utisak da je na nekom tihom, prijatnom mjestu
119 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2012. 07:35h

Žene koje u spuškom Kazneno-popravnom domu izdržavaju zatvorsku kaznu, preseljene su prije par dana u novi ženski zatvor.

U novom domu, 23 osuđenice, koliko ih je trenutno na izdržavanju kazne, sada imaju svoj kutak, mjesto za druženje, mogućnost da slobodno vrijeme koje im je u toku dana od 15 do 18 sati provedu korisno, radeći u vrtu smještenom u krugu ženskog zatvora.

"Do prije deset dana zatvorenice su bile smještene u posebnom dijelu paviljona F, u kom kaznu izdržavaju i muškarci, ali su bile fizički odvojene od njih. Shodno Zakonu o izvšenju krivičnih sankcija i poštujući standarde, Direkcija za radove napravila je novi zatvor i predala nam ga 18. juna. U tom dijelu svaka soba ima kupatilo, osuđenice imaju zajednički dnevni boravak, prostor za šetnju, sobu za posjete, mjesto gdje treniraju. Važno je istaći da su sada potpuno fizički odvojene od svih ostalih paviljona KP doma u kojima su osuđenici”, kazao je direktor ZIKS-a Miljan Perović.

Ako se zanemare visoki bedemi, bodljikava žica i prisustvo komandirki, slučajni posjetilac stekao bi utisak da je na nekom tihom, prijatnom mjestu.

Dan im, kako su saopštile novinarki “Vijesti”, prolazi uobičajeno. Većina osuđenica vrijeme krati čitajući knjige. U njihovim sobama fotografije, police sa knjigama, na prozorima ručno izrađeni ukrasni predmeti...

"Kao u hotelu nam je”, kaže jedna od osuđenica. Na krevetu u jednoj sobi otvorena knjiga književnika Balše Brkovića “Paranoja u Podgorici”.

Sve zatvorenice obavezne su nositi uniformu - tamnozelene majice ili košulje.

"Jedino u slobodno vrijeme ne moraju biti uniformisane... U unutrašnjosti zatvora je krug, gdje izlaze u obaveznu šetnju, a imaju i mini teretanu”, objašnjava komandirka.

Od njih 23, nekolike izdržavaju kaznu zbog ubistva, druge su tu zbog krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droga, falsifikovanja.

Petrović na čelu medicinskog sektora

Novi načelnik Sektora za medicinski tretman u ZIKS-u od prije par dana je dr Branislav Petrović, specijalista interne medicine. Petrović u zatvorskoj bolnici radi od februara ove godine, a na tom mjestu zamijenio je dugogodišnjeg načelnika Miraša Tomića, koji 1. jula prestaje sa radom spuškoj bolnici.

Rukovodstvo zatvora smatra da je Petrović “odlično” kadrovsko rješenje, zbog čega su mu i povjerili upravljanje medicinskom službom.

Njegov prvi zadatak je da ispuni preporuke Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) koje su oni uputili Vladi u svom izvještaju o posjeti našoj državi od 15. do 22. septembra 2008. godine.

Od sedam preporuka koji se tiču zdravstvene zaštite pritvorenih i osuđenih lica, dosadašnje rukovodstvo samo jednu je djelimično ispunilo.

Galerija

Bonus video: