Vigins i Evans jure tron

Stručnjaci su jedinstveni u ocjeni da samo dva čovjeka mogu do trona - prvi favorit je Britanac Bredli Vigins, a drugi 35-godišnji Evans
0 komentar(a)
Kadel Evans, Foto: Beta AP
Kadel Evans, Foto: Beta AP
Ažurirano: 30.06.2012. 11:06h

Alberto Kontador je suspendovan zbog dopinga, njegov najveći rival Endi Šlek je odsutan zbog povrede kičme, prošlogodišnjeg pobjednika Kadela Evansa stižu godine, što govori da će 99. izdanje „Tur de Fransa” biti jedno od najsiromašnijih u istoriji.

Trka koja počinje današnjim prologom u Liježu, a završava se 22. jula na Jelisejskim poljima, duga je 3.496,9 kilometara.

Stručnjaci su jedinstveni u ocjeni da samo dva čovjeka mogu do trona - prvi favorit je Britanac Bredli Vigins, a drugi 35-godišnji Evans.

Koliko su i kladionice sigurne u njih dvojicu, govore kvote - na Viginsa je 2,10, a na australijskog veterana 3,25. Daleko iza njih su iskusni Denis Menjšov (16), Vinćenco Nibali (21), Jirgen van den Brok (23)...

"Uvijek sam imao dobre rezultate na najvećim trkama. Ne mogu, naravno, da obećam pobjedu, jer se zna ko su favoriti, ali se nadam da ću na kraju biti na podijumu", iskreno je prokomentarisao Nibali.

Vigins je ove sezone u sjajnoj formi, jer je pobijedio na trci Pariz - Nica, Trci oko Romandije i čuveni Kriterijum du Dofan.

"Maštao sam čitavog života da budem u ovoj poziciji. Vjerujem da mnogi dječaci u Engleskoj sanjaju da podignu pehar u FA kupu. Ovo je moj Vembli", rekao je 32-godišnjak rođen u belgijskom Gentu, koji će pokušati da postane prvi Britanac sa titulom na „Turu”.

Vigins je pred početak trke „Oko Francuske” poručio da je razvio tehniku koja mu omogućava da na brdu bude brži od svih, ali to ne uzbuđuje previše Evansa.

"Bilo bi zanimljivo da vidimo taj plan priprema, zar ne? Vidjećemo u Parizu o čemu je pričao. Nikada do sada se na nekoj velikoj trci nisam borio sa Viginsom, tako da mogu samo da pretpostavljam šta me čeka - aludirao je Evans na činjenicu da prvi favorit nikada nije bio ni među tri najbolja na tri najveće trke".

Pitanje pobjednika „Tur de Fransa” vjerovatno će se rješavati 16. i 17. jula, kada se vozači penju na čuveni Kol du Turmale i Por de Bal.

Bonus video: