Budvanska rivijera u grupi sa Berlinom, Lokomotivom i Češkim Budejovicama

Ove sezone će prvi put u Ligi šampiona nastupiti 28 timova, četiri više nego prethodnih sezona
0 komentar(a)
Odbojkaši Budvanske rivijere, Foto: Luka Zeković
Odbojkaši Budvanske rivijere, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.06.2012. 20:04h

Odbojkaši Budvanske rivijere u četvrtom nastupu u Ligi šampiona igraće u grupi B, sa Berlinom (Njemačka), Lokomotivom iz Novosibirska (Rusija) i Češkim Budejovicama, odlučeno je na večerašnjem žrijebu u Beču.

Iako su za nosioca grupe izvukli rusku Lokomotivu iz Novosibirska, izabranici Ivana Joksimovića ne mogu da budu nezadovoljni žrijebom, jer su dobili grupu u kojoj, ako uspiju da formiraju konkurentnu ekipu, mogu da se bore za prolaz u drugu rundu, što im je uspjelo prije dvije sezone.

Berlin i Češke Budejovice su šampioni svojih zemalja, dok je Lokomotiva bila trećeplasirana u Rusiji, iza Zenita i Dinama. Budvani do sada nijesu igrali sa ovim rivalima…

Lokomotiva Novosibirsk je prije tri i po godine eliminisala Budućnost u osmini finala Kupa CEV (ispala je u četvrfinalu), a ove sezone je osvajanjem trećeg mjesta u ruskom šampionatu napravila najveći uspjeh u istoriji kluba.

U polufinalu plej-ofa je poražena od Zenita (3-0 u pobjedama), dok je za treće mjesto bila bolja od Iskre iz Odincova (2:3 u gostima, 3:0 kod kuće). Prošle sezone je u LŠ ispala u osmini finala od turskog Arkasa, koji je u revanšu bio bolji u zlatnom setu (Lokomotiva je slavila 3:0 kod kuće, dok je u gostima izguibila 3:2).

Berlin je protekle sezone četvrti put u klupskoj istoriji bio šampion Bundes lige, prvi put od 2004. godine, od kada je sedam sezona vladao Fridrihshafen. Najbolji rezultat u LŠ ostvario je 2005. godine, kada je prošao prvu fazu takmičenja, a u osmini finala je eliminisan od Pari voleja. Prije dvije godine je Berlin završio na trećem mjestu u Čelendž kupu, a treći je bio i 1999. godine i u Kupu CEV.

Češke Budejovice su protekle sezone osvojili sedmu titulu od 2000. godine, kada su prvi put bili šampioni. Najbolji rezultat na evropskoj sceni češki tim je ostvario 1998. godine, kada je stigao do finalnog turnira Kupa CEV i završio na četvrtom mjestu.

Češke Budejovice su lani u LŠ ispale u grupi, sa pobjedom i pet poraza.

U drugu rundu, u fazu eliminacija (plej-of runda), idu pobjednici grupa i pet najboljih drugoplasiranih ekipa.

Takmičenje po grupama počinje 22. oktobra, a završava se 11. decembra.

Domaćin finalnog turnira, koji je na programu 16. i 17. marta, biće određen po završetku prve faze, a to će biti jedan od klubova koji prođe u plej-of fazu.

GRUPE

Grupa A

Zenit (Rusija)

Fridrihshafen (Njemačka)

Hipo Tirol (Austrija)

Ruselar (Belgija)

Grupa B

Berlin (Njemačka)

Lokomotiva Novosibirsk (Rusija)

Češke Budejovice (Češka)

Budvanska rivijera (Crne Gora)

Grupa C

Tur (Francuska)

Trento (Italija)

Crvena zvezda (Srbija)

Zaksa (Poljska)

Grupa D

Lube (Italija)

Lenik (Belgija)

ACH volej (Slovenija)

Unterhahing (Njemačka)

Grupa E

Fenerbahče (Turska)

Belhatov (Poljska)

Kostanca (Rumunija)

Dinamo (Rusija)

Grupa F

Noliko (Belgija)

Arkas (Turska)

Kaha Teruel (Španija)

Marek union (Bugarska)

Grupa G

Rešovija (Poljska)

Arago de Set (Francuska)

Zalau (Rumunija)

Kuneo (Italija)

Bonus video: