Lažna dojava o bombi u pekari "Aleksandrija"

Pekara Aleksandrija radi u okviru firme čiji je vlasnik Tomislav Tomo Kovač. Kovač je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio ministar policije
597 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2012. 16:45h

Nakon pregleda Antiterorističkog tima policije iz Podgorice utvrdjeno je da je anonimna prijava o postavljenoj bombi u pekari "Aleksandrija" u Bijeloj bila lažna.

Hercegnovska policija je oko 12 sati primila anonimnu prijavu da je u pekari "Aleksandrija" postavljena bomba nakon čega su obaviješteni Antiteroristička jedinica, vatrogasci i hitna pomoć čija su vozila bila ispred objekta pekare u Bijeloj.

Pekara Aleksandrija radi u okviru firme čiji je vlasnik Tomislav Tomo Kovač. Kovač je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio ministar policije, ali je 1995. godine smijenjen sa te funkcije.

Poslije toga doselio se u Herceg Novi gdje je osnovao kompaniju za proizvodnju hrane. - preduzeće „Daž” koje se bavi pekarstvom i proizvodnjom tjestenina.

Tomo Kovač je ranije dobio koncesiju na Grahovsko polje gdje je namjeravao da organizuje proizvodnju zdrave hrane, ali su ti planovi propali i Ugovor o koncesiji je navodno raskinut.

Špekuliše se da je Kovač po osnovu koncesije podigao značajna kreditna sredstva koja je uložio u izgradnju fabrike tjestenine u Republici Srpskoj. U Herceg Novom se bavio i izgradnjoom i prodajom stanova za tržište.

Kao uspješnog privrednika i zbog njegovog doprinosa gradu dodijeljena mu je Oktobarska nagrada Herceg Novog.

Kovača je Evropska unija i SAD, sa još devet osoba iz RS, prije osam godina stavila na „crnu listu” zbog navodne podrške Karadžiću i drugim haškim bjegunicima.

Tada je dr Đorđe Blažić koji je bio direktor u Dažu, a sada je dekan Fakulteta za evropske studije u Podgorici javno demantovao navode da Kovač pomaže Karadžića.

Prema nezvaničnim informacijama u kompaniji „Daž“ i pekari „Aleksandrija“ godinama je zaposlen jedan broj radnika iz Republike Srpske koji nisu prijavljeni prijavljeni niti im se uplaćuje doprinos.

Radnici su se žalili na loš tretman i uslove rada u Pekari i vješemjesečno dugovanje plata i neuplaćivanje doprinosa.

Kovač uglavnom boravi u Beogradu, a povremeno u Herceg Novom uglavnom u pratnji obezbjedjenja i u nekim krajevima Republike Srpske.

Spekuliše se da se Kovač mnogima zamjerio tokom i poslije rata u BiH i da današnji slučaj ne bi trebalo da bude iznenadjenje.

Galerija

Bonus video: