Ostaci pokvarenih zuba: Moguća nadogradnja

1184 pregleda 0 komentar(a)
zubar, Foto: Www.shutterstock.com
zubar, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 03.07.2012. 14:59h

Veliki je broj pacijenata koji se javle stomatologu jer su im od jednog ili više zuba ostali samo „okrnjci“, tj. da su ti zubi izgubili dobar dio krune zuba (vidljiv dio zuba).

Uzroci ovoga mogu biti različiti, ali to ne utiče na njihov tretman. Iako je vađenje ostatka zuba moguće rješenje, uvijek treba imati na umu da ono nije i jedino. Ukoliko se ispune neki uslovi, kao što su: da se ostatak zuba i dalje nalazi makar malo iznad nivoa gingive i da na vrhu korijena zuba ne postoje veći procesi, koji se ne mogu izliječiti, onda se takav zub može nadograditi.

Nadogradnja ovakvog zuba odvija se u tri faze.

Treća faza nadogradnje zuba obuhvata izradu protetskog rada, tj. krunice

U drugoj fazi, nadograđuje se zub tako da ima izgled brušenog zuba. U ovom procesu mogu se primijeniti dvije metode. Prva, tradicionalnija i više zastupljena, jeste izrada livene nadogradnje.

Stomatolog, u saradnji sa zubnim tehničarem, pravi od livenog metala strukturu koja se sastoji od dijela koji ulazi u kanal korijena i dijela koji je iznad njega i ima oblik brušenog zuba. Ovako dobijena struktura se cementira u zub.

Druga mogućnost je postavljanje i cementiranje kočića od fiber-glasa u kanal korijena zuba (FRC kočići). Ovi kočići pojavili su se u prethodnih desetak godina. Za razliku od livenih nadogradnji, FRC kočići imaju nekoliko prednosti. Njihova najveća prednost ogleda se u sličnom stepenu elastičnosti u poređenju sa prirodnim zubom.

Ovo je vrlo bitno, jer se zub u toku žvakanja blago savija.

Za razliku od livenih nadogradnji, FRC kočići se savijaju zajedno sa zubom, dok kod livenih nadogradnji ova savijanja mogu dovesti do loma zuba (usled krutosti metala).

Ukoliko postoji neki proces na korijenu zuba, mora se izliječiti

Treća faza nadogradnje zuba obuhvata izradu protetskog rada, tj. krunice. One se mogu izrađivati od kombinacije metala i keramike ili od čiste keramike.

U ovom drugom slučaju dolazi do punog izražaja estetske vrijednosti FRC kočića, jer njihova transparetnost doprinosi boljem estetskom učinku nadograđenog zuba.

Sljedeći put kada posjetite vašeg stomatologa slobodno ga pitajte koje vam sve mogućnosti može ponuditi za rješavanje ovog, ali i bilo kog drugog problema.

(www.mojstomatolog.net)

Bonus video: