Zdravstvena moć sićušne voćke: Malina

Malina povoljno djeluje na krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i koncentraciju
311 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 10:05h

Ljeto je počelo, u toku je voćni karneval i trenutno nastup ima malina! Kao jagoda i trešnja i ona je iz porodice ruža. Po legendi, latinsko ime za malinu, rubus ideaus izvedeno je od imena planine Ida u Turskoj, gde su je otkrili grčki bogovi i tako joj dali ime.

Tada je korišćena više kao lijek; pripitomljena je u 4. vijeku, najvjerovatnije od Rimljana.

Razne su korisne supstance nastanjene u malini: ima dosta vode, ugljenih hidrata, nešto bjelančevina, vrlo malo masti; organske kiseline: limunska, salicilna, elaginska, jabučna; antocijani, polifenoli, pektin, tanini, šećeri – fruktoza i saharoza; dosta dijetnih vlakana; brojni su vitamini, minerali i oligoelementi. U 100g malina ima samo 40 kCal.

Prva asocijacija kada se pomene malina je elaginska kiselina. Ona pravi komplekse sa toksičnim metalima i tako podstiče njihovo izlučivanje iz organizma.

Sprječava nastajanje malignih ćelija. Kada su one već prisutne u organizmu, na njih djeluje tako što usporava ili potpuno zaustavlja njihovu diobu; izaziva njihovu programiranu smrt i blokira oštećenje DNK – ima antimutageno dejstvo.

Ne djeluje na normalne ćelije zadužene za imunološki odgovor – ne ubija ih. Zamrzavanje ili termička obrada ne uništavaju elaginsku kiselinu; u džemu je ima više nego u svježem voću, jer je njena koncentracija najveća u sjemenkama maline. Ima je još u kupinama, borovnici, naru i crnom vinu.

Dobra za bolesti bubrega, bešike...

U malini se nalaze i prirodni aspirini (salicilna kiselina). Zbog kalijuma djeluje diuretski, pogodna za bolesti bubrega, bešike, mokraćnih kanala, kamena i pijeska u bubrezima i hipertenzije.

Plod podstiče pankreas na lučenje insulina, pa je koristan kod ljudi oboljelih od šećerne bolesti.

Malina povoljno djeluje na krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i koncentraciju

Crvenu boju joj daju antocijani, antioksidanti, koji, između ostalog, djeluju na bakterije i gljivice.

Malina povoljno djeluje na krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i koncentraciju.

Pektin iz maline pomaže kod proliva.

Zbog puno antioksidanasa, vitamina i prirodnog aspirina, dosta je zastupljena u narodnoj medicini, a nepravedno zapostavljena u ishrani.

List maline – u čaju, koristi se (u narodnoj medicini) kod upale sluzokože organa za disanje i za varenje.

Dakle, ovdje imamo dokazano antioksidantno, antikancersko, antitoksično i antimikrobno dejstvo. Na prvi pogled, to je jedna sićušna, nježna voćka.

Na prvi zalogaj – već nas je opčinila. Poslije dužeg druženja, postaje velika podrška našem organizmu. Zato i kada ovaj ljetnji karneval prođe, potražite maline u zamrzivaču ili među teglicama sa džemom.

www.ordinacijabalans.me

Galerija

Bonus video: