Vuk Vulević izašao iz zatvora

Prema ocjeni sudije Vuković, navodi optužnice Lepe Medenice nijesu dokazani za Vulevića
2647 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2012. 08:16h

Zlatko Z. Ajković iz Zete, nastanjen u Beogradu, osuđen je na 14 godina zatvora zbog ubistva Faiza Kadrića u kafe-baru "Insajder" u Cirihu 16. aprila 1999. godine, odlučilo je juče krivično vijeće sudije Ane Vuković u Višem sudu u Podgorici.

Iako je prema optužnici Lepe Medenice, zamjenika višeg državnog tužioca, kao saizvršilac u ovom nedjelu bio Vuk R. Vulević, on je oslobođen krivice u nedostatku dokaza.

Prema navodima optužnice, Vulević i Ajković su kao saizvršioci 16. aprila 1999. godine oko 21 sat u ciriškom kafe-baru "Insajder", u dogovoru sa još jednom osobom, pokušali da ubiju Faiza Kadrića, Suada Porču, Senada Dunjića, Nedžada Murića, Rešada Metu i Asmira Lubenovića.

Oni su, kako piše u optužnici, prema njima ispalili više hitaca, od kojih je Kadrić preminuo, dok su ostali povrijeđeni.

Nedostatak dokaza

Prema ocjeni sudije, navodi te optužnice nijesu dokazani za Vulevića i primjenom načela u sumnji blaže po okrivljenog, sud je odlučio da ga u nedostatku dokaza oslobodi od optužbe.

“Nisu potvrđeni navodi optužnice da je Vulević, zajedno sa Ajkovićem, pucajući iz pištolja, ubio Kadrića i ranio više osoba u kafe-baru Insajder. Na osnovu izjave svjedoka Dunjić Senada, Vulević je bio u lokalu i to je potvrđeno. Svjedok Suad Porča rekao je da su zatekli goste u lokalu, gdje je zatim nastala tuča i pucnjava, ali da nije vidio ko puca. Sud je postupao u sumnji blaže po okrivljenog, pa je u nedostatku dokaza, oslobodio Vulevića od optužbe”, kazala je Vuković u obrazloženju oslobađajuće presude.

Sud je prihvatio navode optužnice i utvrdio da je Ajković sa još dvije nepoznate osobe, pucajući iz tri pištolja nepoznate marke, ubio Kadrića i ranio njegove prijatelje.

“Neosnovana je odbrana Ajkovića, jer je opovrgnuta dokazima. Murić i Dunjić su rekli da je Ajković bio za šankom u lokalu. Ne samo da je Ajković držao pištolj već je po izjavi Murića, ciljao na njih i pucao. Murić je sve detaljno ispričao tužiocu u Cirihu, tako da za sud nema sumnje u pogledu vjerodostojnosti i uvjerljivosti. Izjave Murića, Porče, Dunjića, Lubenovića, Branislave Vuković i Rajka Rončevića na glavnom pretresu, sud je ocijenio kao neosnovane i sračunate da pomognu okrivljenima. Neosnovane su njihove tvrdnje da ne poznaju optužene. Za izjave koje su ovi svjedoci dali pred tužiocem u Cirihu, naveli su da je bio loš prevod. Sud je takvo izjašnjenje odbacio kao sračunato da pomognu okrivljenima. Sud je imao u vidu olakšavajuću okolnost prilikom odmjeravanja kazne za Ajkovića, da je oženjen, ima djecu. U nedostatku otežavajućih okolnosti i imajući u vidu da je djelo ostalo u pokušaju, sud ga je osudio na 14 godina zatvora”, kazala je Vuković.

Preko “Njujorka” i Spuža do slobode

Vulević je na naslovnice štampanih medija dospio maja 2005. kada je uhapšen u restoranu “Njujork” u Beogradu. Beogradska policija ga je uhapsila, jer je tada protiv njega bila pokrenuta istraga da je preko firme Montplus kompani, zajedno sa Vuksanom Cemovićem, utajio porez za prodatu kafu.

U junu je specijalni tužilac podigao optužnicu protiv Cemovića, Vulevića, Momčila D. Pecića i Veselina V. Pavličića zbog šverca 202 kilograma kokaina iz Venecuele u Crnu Goru i Srbiju. U optužnici piše da su Cemović i Vulević, kao vlasnici preduzeća, iskoristili službeni položaj, sa namjerom da pribave protivpravnu imovinsku korist, dok im je u tome, sa umišljajem, pomogao Pavličić.

Vulević je na naslovnice štampanih medija dospio maja 2005. kada je uhapšen u restoranu “Njujork” u Beogradu

Oni su u Valensiji, u Venecueli, za potrebe kupca, preduzeća Montplus kompani, nabavili 20 tona asfaltne prekrivke. Nepoznate osobe su u tu pošiljku spakovale i 202 kilograma kokaina u dva kontejnera i brodom uputili u Luku Bar. Presudom Višeg suda u Podgorici iz maja 2008., Vulević i Pavličić oslobođeni su optužbe da su učestvovali u švercu kokaina, što je Apelacioni sud potvrdio.

U martu 2011. oslobođen je optužbi i za utaju poreza. Vulević je bio optužen da je postao član kriminalnog udruženja, koje su osnovali Saša Boreta i Ljubo Bigović, kojima se sudi da su naručili ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Slavka Šćekića.

U maju 2011. Boreta, Bigović, Alan Kožar, Ljubo Vujadinović, Milan Šćekić, Vulević, njegov otac Radoslav, Goran Živković, Dušanka Vujović i Danica Vuković, u nedostatku dokaza oslobođeni su optužbe da su počinili krivično djelo zločinačko udruživanje na organizovan način. Apelacioni sud je u januaru ove godine potvrdio oslobađajuću presudu u ovom dijelu.

Prijatelji ga dočekali

Nakon što je oslobođen optužbe, Vuleviću je juče odmah ukinut pritvor, u kojem se, sa manjim prekidima, nalazio od kraja maja 2005. godine.

Njega je iz Istražnog zatvora u Spužu, do zgrade “basler” u elitnom dijelu Podgorici, gdje ima stan, dovezao advokat Dragoljub Đukanović. Branilac je kazao da Vulević neće davati izjave medijima.

Vulević se, nakon što je izašao iz “opel korse”, nakratko pozdravio sa prijateljima i užurbano ušao u ulaz zgrade.

Galerija

Bonus video: