Počinje dvadeseti kotorski festival pozorišta za djecu

Festival pozorišta za djecu trajaće do 10. jula, kada će biti zatvoren predstavom “Je li to car go?”
58 pregleda 1 komentar(a)
Kotorski festival pozorišta za djecu, Foto: Skalaradio.com
Kotorski festival pozorišta za djecu, Foto: Skalaradio.com
Ažurirano: 29.06.2012. 14:43h

Kotorski festival pozorišta za djecu, jubilarni dvadeseti, svečano će biti otvoren u nedjelju, prvog jula u 21 sat na Trgu Svetog Tripuna. Festival će otvoriti predstava “Bilo jednom jedno labudovo jezero“ u izvođenju italijanskog pozorišta La Terra iz Peruđe, čime će ujedno početi i IV međunarodni festival Kotor Art.

Festival pozorišta za djecu trajaće do 10. jula, kada će biti zatvoren predstavom “Je li to car go?”, prvom festivalskom koprodukcijom realizovanom u saradnji sa beogradskim međunarodnim festivalom TIBA, a šestog avgusta u okviru Kotor Art teatra premijerno će biti izvedena predstava “Guliver”, prva samostalna produkcija Kotor Art festivala namijenjena djeci.

U okviru ovogodišnjeg jubilarnog festivala održaće se 73 programa, 30 odsto više nego prošle godine, predstaviće se 250 umjetnika i stvaralaca sa tri kontinenta ili 18 zemalja, a učestvovaće preko 1000 djece i mladih.

Pejaković je kazao da je Kotorski festival pozorišta za djecu tokom proteklih 20 godina napravio jednu veliku misiju

Osim Italijana čijom predstavom počinje festival, u okviru glavnog programa publika će moći da odgleda visokovrednovane produkcije iz Srbije, Francuske, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Grčke, Austrije, Zimbabvea, Češke, Rusije i Crne Gore.

Umjetnički direktor Fondacije kotorski festival pozorišta za djecu Petar Pejaković istakao je da je 20 godina trajanja ovog festivala nešto veoma značajno, te da su se potrudili da ovaj jubilarni i svojim kvantitetom i kvalitetom zadovolji, prije svega, djecu, kao i širu stručnu javnost.

Pejaković je kazao da je Kotorski festival pozorišta za djecu tokom proteklih 20 godina napravio jednu veliku misiju i prerastao u manifestaciju koja ima veliki regionalni značaj. On je najavio da će od ove godine započeti sa vlastitom produkcijom festivala, kao i osnivanje profesionalnog pozorišta za djecu u Kotoru.

"Ovih dana u Kotoru"

PR festivala Milica Piletić, predstavljajući bogat program festivala, navela je da će u jednom danu biti izvedeno sedam, osam do deset programa, uključujući i umjetničke radionice kojih je ove godine trostruko više, tačnije 11.

"Poseban značaj u okviru specijalnog programa ima osnivanje Crnogorskog centra Assitej"

"U glavnom program biće izvedeno 14 predstava. Tu je segment festivala 'Ovih dana u Kotoru' koji podrazumijeva mnogo različitih programa namijenjenih djeci, zabavno-književni program za djecu i odrasle koji ove godine nosi naziv 'Čitaonica pod velikim drvetom', i prvo poetsko veče u okviru ovog programa posvećeno je najvećem crnogorskom pjesniku koji više nije sa nama Draganu Raduloviću, koji je nesumnjivo ostavio neizbrisiv trag na ovom festivalu.

Tu su edukativni i inkluzivni programi, gdje će i ove godine djeca sa posebnim potrebama biti uključena u rad nekoliko radionica. Promovisaćemo i prvi izdavački poduhvat 'Đir po Kotoru'- vodič za radoznalu djecu koji je realizovan u saradnji sa kotorskom NVO Expeditio.

Poseban značaj u okviru specijalnog programa ima osnivanje Crnogorskog centra Assitej, čime Crna Gora postaje član najveće svjetske pozorišne asocijacije, a na nacionalnom nivou okupljaće sve one koji se bave pozorišnim stvaralaštvom za djecu i mlade", kazala je Piletić.

Ona je najavila da je povodom jubileja festivala u pripremi monografija i istakla da su tokom prikupljanja materijala došli do zanimljivih podataka, poput toga da je Gradsko pozorište iz Podgorice na ovom festivalu u proteklih 20 godina izvelo 26 predstava, beogradsko Boško Buha 18, Dječije pozorište iz Subotice 17, a najviše predstava rađeno je po bajkama Hansa Kristijana Andersena, predstava “Pinokio” u šest verzija, a ove godine će biti izvedena i sedma.

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Nenad Radunović, kazao je da je pozorište oduvijek imalo ulogu buđenja društva, te da se Opština Kotor ove godine posebno potrudila da pomogne jubilarni festival posvećen najmlađima.

Pozorište dostupno svima

Izvršni direktor kompanije Jugopetrol AD Kotor, Joanis Geroulanos, koji je generalni sponzor festivala, kazao je da im je “čast i zadovoljstvo da pomognu ovaj jedinstveni festival posvećen djeci, a posebno u godini kada i Jugopetrol obilježava 65 godina poslovanja”.

"Kompanija je u godini jubileja odlučila da još snažnije podrži ideju festivala 'pozorište dostupno svima'"

Savjetnik u Jugopetrolu Kotor Pavle Radulović, kazao je da su okosnica socijalno odgovornog poslovanja Jugopetrola djeca, umjetnost, sport i podrška lokalnoj zajednici, o čemu najbolje govore brojni primjeri podrške i pomoći koju je Jugopetrol dao raznim projektima i institucijama koje je Jugopetrol do sada pomogao.

"Kompanija je u godini jubileja odlučila da još snažnije podrži ideju festivala 'pozorište dostupno svima', i obezbijedili smo prevoz za djecu iz Doma u Bijeloj, kako bi mogli da prisustvuju svim predstavama. Štićenici Doma u iščekivanju ovog festivala uradili su sliku kako oni zamišljaju ovaj festival", kazao je Radulović, a direktor Jugopetrola je juče na konferenciji za novinare sliku poklonio Pejakoviću.

Bonus video: