Na Tivatskom festivalu najbolje predstave iz regiona

Tradicionalna ljetnja kulturna manifestacija kulture u Tivtu “Purgatorije”, svečano će biti sjutra otvorena, a obilježiće je 74 različita umjetnička programa
0 komentar(a)
Otac na službenom putu, Foto: Bitef-blog.rs
Otac na službenom putu, Foto: Bitef-blog.rs
Ažurirano: 29.06.2012. 08:41h

U sklopu 'Purgatorija' biće premijerno izvedene i dvije nove pozorišne predstave u produkciji Centra za kulturu Tivat i to 28. jula komad 'Penelopijada' koju režira Dragana Varagić, odnosno predstava 'Čovjek iz Lemura' u adaptaciji i režiji Erola Kadića, kako je kazala direktorica CZK Tivat Milena Radojević na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavljajući program ovogodišnjih “Purgatorija”.

“U saradnji sa Opštinom Tivat kao osnivačem i brojnim sponzorima koji su podržali festival, publici smo pripremili bogat program sa ukupno 37 pozorišnih predstava, šest likovnih izložbi, deset književnih večeri, dva filmska i 18 muzičkih programa.

Radojević je naglasila da će ovogodišnje “Purgatorije“ imati i nikada jaču takmičarsku konkurenciju u sklopu Međunarodnog festivala mediteranskog teatra u kojoj će biti izvedeno čak 11 predstava koje je odabrala selektorka Tanja Mandić-Rigonat.

U konkurenciji su komad “Otac na službenom putu“ beogradskog “Ateljea 212“, “Lukrecija iliti Ždero“ Gradskog pozorišta Podgorica, “Penelopijada“ Centra za kulturu Tivat, “Antigona“ Hrvatskog narodnog kazališta “Ivan plemeniti Zajc“ iz Rijeke, “Iza kulisa“ pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, “Prizori sa jabukom“ u produkciji festivala “Dubrovačke ljetnje igre“ Dubrovnik, “Kurba“ Gledališća “Glej“ iz Ljubljane, “Leda“ zagrebačkog kazališta “Gavella“, “Moj prvi put“ pozorišta “Vuk Karadžić“ iz Beograda, “Kad sam bio mrtav“ Slovenskog narodnog gledališća iz Ljubljane i predstava “Sumnjivo lice“ u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Producent u CZK Neven Staničić je naglasio da ih posebno raduje činjenica što će festival ove godine imati i zvaničnog inostranog promotera – državu Kanadu, koja je preko svog diplomatskog predstavništva u Crnoj Gori podržala “Purgatorije“, što podrazumijeva i predstavljanje kanadskih umjetnika u okviru manifestacije.

“Nadamo se da ćemo takvu praksu nastaviti i narednih godina, odnosno da će festival svake godine imati drugu državu, stranog partnera i promotera“, kazao je Staničić dodajući da ovogodišnje “Purgatorije“ sadrže poseban segment nazvan “Dani Kanade u Tivtu“, pa će tako i festival biti otvoren izložbom radova Dušana Petričića, kanadskog karikaturiste, ilustratora i dizajnera, porijeklom sa ovih prostora, koji će se predstaviti u nedjelju u 20 i 30 u galeriji tivatskog ljetnjikovca “Buća-Luković“.

Osim Petričićeve izložbe, u okviru “Dana Kanade u Tivtu“ premijerno će biti izvedena i predstava “Penelopijada“ rađena po tekstu kanadske spisateljke Margaret Atvud, a trećeg jula na programu je književno veče Davida Albaharija koji živi i stvara u Kalgariju u Kanadi i u Beogradu.

Likovni, književni i filmski program

Tokom naredna dva i po mjeseca u Tivtu će izlagati slikari Milutin Kopanja, Milo-Mićo Vuković, Željko Brguljan, Peko Nikčević i skulptor Joveta Ljumović, koncerte će, pored ostalih, održati Gibonni i Vlatko Stefanovski, Glazbeno-prosvjetno društvo “Tivat“, horovi “Viva Vox“ i “Obilić“, te sastav Kraljevskih gudača Svetog Đorđa, dok će premijerno biti prikazan i novi dokumentarni film u režiji Vladimira Perovića “Život je...“ u produkciji Centra za kulturu Tivat.

Među književnim programima ističu se promocije monografija “Podmorničarstvo Jugoslavije“, “Pravoslavni manastiri u Crnoj Gori“ i “Podmorje Crne Gore“, te književne večeri Davida Albaharija i Gojka Čelebića.

Bonus video: