Uticaj energetskih pića na zdravlje zuba

62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 11:13h

Rezultati nedavnog istraživanja pokazuju da energetska i sportska pića mogu da oštete zubnu gleđ, što povećava rizik od karijesa.

Istraživači kažu da je zabluda da su energetska i sportska pića bolja od gaziranih napitaka po oralno zdravlje. Istraživanjem je ustanovljeno da ovakva pića oštećuju i tanje zubnu gleđ, a samim tim zubi postaju osetljiviji i podložniji karijesu.

Ovakvi napici su naročito popularni među tinejdžerima i mladim osobama. Prema istraživanjima, gotovo polovina ispitanih tinejdžera konzumira energetska pića, a više od polovine popije barem jedno sportsko piće dnevno.

Istraživači su 22 vrste napitaka testirali na nivo kiselosti. Ustanovili su da nivo kiselosti varira između različitih brendova napitaka, kao i između različitih ukusa istih brendova. Energetsko piće koje je imalo najveći nivo kiselosti bio je "Red Bul" bez šećera.

Pored toga, istraživači su testirali uticaj šest vrsta napitaka (tri energetska i tri sportska pića) na zubnu gleđ i ustanovili su da obje vrste napitaka prouzrukuju štetu.

Uzorci gleđi su uranjani u napitke na 15 minuta, a zatim su ih istraživači prebacivali u uzorak vještačke pljuvačke gde je gleđ bila dva sata. Ovaj ciklus je ponovljan četiri puta dnevno u roku od pet dana, s tim što su svakog dana uzimani svježe otvoreni napici.

Istraživači kažu da je ovaj ciklus trebalo da simulira stvarni život, jer neki tinejdžeri i mladi ljudi konzumiraju ove napitke na nekoliko sati.

Nakon pet dana izloženosti, gubitak zubne gleđi bio je evidentan. Prosječan gubitak zubne gleđi koja je bila izložena energetskim pićima iznosi 1,5%, dok je kod energetskih napitaka gubitak 3%.

Savjeti

Istraživači smatraju da je jedan ovakav napitak na dan potencijalno štetan i da postepeno treba svesti unos na minimum, a usta isprati vodom nakon konzumiranja ovakve vrste napitaka.

Ne treba prati zube odmah nakon konzumiranja energetskih napitaka, jer se tako može proširiti kiselina. Ustima treba oko 30 minuta da PH vrijednosti vrate u normalu, pa treba sačekati jedan sat nakon konzumiranja sportskog ili energetskog pića i onda oprati zube.

Proizvođači i njihov lobi uvijek brane svoje proizvode pa tako napominju "da energetska pića nisu mnogo otrovna".

I drugi nezavisni istraživači ustanovili su razne negativne uticaje energetskih pića po zdravlje, pa savjetujemo svima da ih izbjegavaju ili da bar smanje njihovu upotrebu, uprkos primamljivim reklamama.

Bonus video: