"Vijestima" uručena nagrada za izdavaštvo na Univerzitetu Sapienca

Nagrada Lekićevoj knjizi je dodijeljena jednoglasno, uz naglasak da bi se ona vrlo brzo mogla naći i na tržištima ostalih država Balkana, kao i u samoj Italiji
8 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 07:54h

Specijalno priznanje Foruma evropskih izdavača: Eurispres uručeno je preksinoć Željku Ivanoviću, direktoru “Vijesti”, izdavaču dvotomne “Istorije Italije” autora Miodraga Lekića.

Nagradu je Ivanoviću uručio Marko Polilo, predsjednik Asocijacije italijanskih izdavača u svečanoj sali Akademskog senata, u zgradi Rektorata najstarijeg i najpoznatijeg italijanskog Univerziteta Sapienca.

Prilikom uručivanja nagrade, Polilio je kazao da je riječ “o kompleksnom djelu i svojevrsnom podvigu, jer se jedan stranac prihvatio velikog izazova da napiše svoje, osobeno viđenje naše zemlje Italije”.

Riječ “o kompleksnom djelu i svojevrsnom podvigu, jer se jedan stranac prihvatio velikog izazova da napiše svoje, osobeno viđenje naše zemlje Italije”

Primajući nagradu, Ivanović je kazao da je velika čast kada izdavački rad u jednoj maloj zemlji kao što je Crna Gora bude prepoznat ne samo u sto puta većoj Italiji, već i na nivou čitave Evropske unije.

“Bulevar koji prolazi ispod ovog impresivnog univerzitetskog kompleksa Sapience nosi ime posljednje italijanske kraljice Jelene, princeze sa crnogorskog dvora. Ove godine Juventus je osvojio titulu, a značajan doprinos je dao i jedan crnogorski fudbaler, Vučinić. Sada se evo Crna Gora promoviše u Italiji preko naše izdavačke kuće i našeg autora, Miodraga Lekića, kome dugujemo veliku zahvalnost što je rukopis ovog impresivnog djela ponudio nama za objavljivanje”, naglasio je Ivanović.

Bivši ambasador i predavač na poznatom rimskom Univerzitetu Lus, Miodrag Lekić je ispričao kako je došao na ideju da se upusti u pisanje istorije Italije, a pomenuo je i koji su ga izazovi čekali u tako obimnom radu.

“I 'Vijesti' kao izdavač, i ja kao autor, htjeli smo da djelo bude štampano do kraja prošle godine, kada je obilježeno 150 godina Republike. U novembru je bio gotov rukopis, ali kada je knjiga trebalo da uđe u štampu, desila se politička promjena, umjesto Berluskonija na premijersko mjesto došao je Monti. Kako je u podnaslovu knjige stajalo: rađanje Republike od Kavura do Berluskonija, bio sam prinuđen da napravim korekciju i da ubacim izmjenu koju je nametnula politika, dodajući i jedno malo, posljednje poglavlje o premijeru Montiju, kako bih opravdao novi podnaslov - 'Od Kavura do Montija', kazao je Lekić.

Nakon dodjele nagrada, u velikoj sali Aula Magna, Univerziteta Sapienca, upriličen je koncert klasične muzike na kome je hor i orkestar Kapela Ludovićea, specijalizovan za baroknu muziku, izvodio djela Baha i Vivaldija.

Bonus video: