Šteta na 4 zapaljena vozila "Vijesti" 8.500 eura, saslušanje Ivanovića u julu

Zastupnik “Vijesti”, advokat Veselin Radulović nije imao primjedbi na nalaz i mišljenje vještaka
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 15:24h

Izvršni direktor “Dejli presa” Željko Ivanović biće saslušan 19. jula u postupku po tužbi izdavača “Vijesti” protiv Crne Gore, zbog neadekvatnog reagovanja države na terorističke napade na imovinu “Vijesti”.

Vještak mašinske struke Miodrag Vukčević je procijenio da je visina štete na četiri spaljena vozila “Vijesti” oko 8.500 eura.

Zastupnik “Vijesti”, advokat Veselin Radulović nije imao primjedbi na nalaz i mišljenje vještaka, ističući da je ključan osnov za podnošenje tužbe nepravilan rad države i akti nasilja i terora, a ne naknada štete.

Zamjenik zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države Milan Krsmanović smatra da je polazna osnova za izradu nalaza bila potpuno pogrešna, jer je po njegovom mišljenju vještak trebalo da se bavi cijenama vozila u godinama kada su nabavljeni,a ne da uzima cijenu vozila iz ove godine.

Vještak je objasnio da se na osnovu pravilnika o procjeni štete, pri obračunu visine štete uzimaju cijene djelova ili vozila na dan izrade nalaza.

“Vrijednost opravke bi bila mnogo veća od štete koja se utvrdi nalazom”, konstatovao je Vukčević.

Na pitanje Radulovića da li vještak zna kako država vrši obračun poreza na kupljena vozila, Vukčević je naveo da oni to čine na isti način kao i vještak, čijem su nalazu danas prigovorili.

Sudija Ana Perović Vojinović odbila je saslušanje ostalih svjedoka na okolnosti kontinuiranog procesa napada i prijetnji koji zaposleni u “Vijestima” trpe više vremena počev od 2007., glavnog i odgovornog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića, fotoreportera Borisa Pejovića i novinarke Olivere Lakić, smatrajući da njihovo saslušanje suvišno i bez uticaja na odlučivanje u tom sporu.

Radulović je, krajem oktobra prošle godine, podnio tužbu protiv države Crne Gore, kojom se traži obeštećenje od oko 60.000 eura, jer nije spriječila terorističke napade na imovinu „Vijesti", kao i zbog toga što nadležni organi nijesu pronašli aktere paljenja četiri službena vozila lista, u julu i avgustu 2011. U tužbi se navodi da država nije pronašla vinovnike terorističkih akata, niti je uopšte pokazala spremnost da preduzme mjere kojima bi ih identifikovala, kao i da nije zaštitila interese i prava "Daily Pressa".

Galerija

Bonus video: