Savjeti stručnjaka

Oslobodite se celulita i suvišne vode

0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 15:58h

Koje namirnice treba da jedete kako biste uklonili nakupljenu vodu u organizmu i riješili se celulita? Nutricionisti iz savjetovališta Vitaminoteka objašnjavaju kako nastaje i kako da riješite ovaj problem.

Nepravilna ishrana, stres, nedostatak tjelesnih vježbi, pušenje, genetske predispozicije i hormonske fluktuacije, faktori su koji igraju važnu ulogu u nastanku celulita.

Da biste se riješili celulita potrebno je da se pozabavite svim uzrocima. Ipak, mnogi stručnjaci se slažu da ključ uspješne borbe protiv celulita, zapravo, leži u pravilnim navikama u ishrani.

Imajte na umu da su savjeti u ishrani za uklanjanje suvišne vode iz organizma i eliminaciju celulita, u principu, isti. Preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijumom (banane, marelice, breskve, narandže, pasulj, integralne žitarice, orašasti plodovi) i sumporom (meso živine, riba, mlijeko, jaja) i tako pobijedite celulit iznutra.

Dodatno, poželjno je da se poveća unos artičoka, kupusa, šparoga i ananasa, jer djeluju kao prirodni diuretici i pomažu u izlučivanju suvišne tečnosti, a samim tim i detoksikaciju organizma.

Izvorska voda i biljni čajevi

Unos dovoljno tečnosti (bar dvije litre dnevno) izuzetno je važan jer se pospješuje izmjena materija, a samim tim i uklanjanje otrova.

Time se posebno misli na izvorsku vodu, ali i na biljne čajeve, od kojih se posebno ističu čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice, koji podstiču cirkulaciju i detoksikaciju organizma.

Šta izbjegavati?

Treba voditi računa i o namirnicama koje zbog svog sastava (bogatstvo holesterola, masti, jednostavnih šećera) pogoduju nagomilavanju tjelesnih otrova i zadržavanju tečnosti.

Nepoželjne namirnice čiji je unos uputno ograničiti uključuju brzu hranu, bijeli hljeb, slatkiše, životinjske masti, konzervisano povrće, kafu, alkohol, gazirane napitke, crveno meso, suhomesnate proizvode i rafinisane namirnice i namirnice koje u znatnoj količini sadrže so, poput na primjer, soljene ribe, ribe u ulju ili slane vrste sira s visokim udjelom masti.

U borbi protiv celulita pomoći će i svakodnevna tjelesna aktivnost u trajanju od minimum 30 minuta, masaža kritičnih područja, nošenje šire odjeće, nepušenje i svakodnevno opuštanje.