Oružje iz nikšićkog muzeja tokom ljeta biće izloženo u Budvi

„Izloženo oružje se koristilo u oslobodilačkim ratovima Crne Gore i nešto malo u balkanskim ratovima"
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 08:35h

Tradicionalno oružje koje su Crnogorci koristili u borbama sa Turcima, biće izloženo tokom ljetnje turističke serzone u Budvi.

Oružje iz nikšićkog muzeja prema riječima kustosa-etnologa Stane Marušić, koja je zadužena za zbirku oružja, ispričaće priču o Nikšiću za vrijeme Turaka, o junaštvu i ljudima koji su poštovali tradiciju.

„Cilj izložbe nije da se predstavi kult oružja već i kult ljepote koji sve vrijeme ide uz njega. Taj osjećaj za ljepotu, čast i junaštvo je ono što su nam preci ostavili kao zavjet koji treba čuvati. Posjetioci će vidjeti oružje, ali i čuti priču o Nikšiću, gradu gdje su se vodile najznačajnije bitke sa Turcima iz crnogorske istorije – Grahovo, Grahovac, Duga, Vučji Do, Ostroški klanac, bitke koje su obilježile dalju sudbinu Crne Gore i dovele do Berlinskog kongresa. Biće to priča o gradu toliko bitnom za istoriju Crne Gore koji je sada nepravedno zapostavljen“, kazala je Marušić.

Nikšić od 1465. do 1877. godine

Za desetak dana u budvanskom muzeju posjetioci će moći da vide oko 80 eksponata tradicionalnog vatrenog i hladnog oružja, od sablji, noževa i jatagana, do puški i pištolja. Biće tu sablja vojvode Mirka Petrovića koju je koristio u Grahovskoj bici, sablja Šaka Petrovića, toke serdara Šćepana Radojevića, ali i oružje za koje se ne zna ime junaka koji ga je koristio a koje je značajno jer je iz Grahovske, Vučedolske, Duške bitke, iz bojeva koji su ispisivali istoriju Crne Gore.

„Izloženo oružje se koristilo u oslobodilačkim ratovima Crne Gore i nešto malo u balkanskim ratovima. Kada počnu da se uvode fabrikanti – austrijske sablje i moskovske puške, prestaje etnologija“, objašnjava Marušić.

Ispod izloženog eksponata stajaće osnovne informacije o oružju, biće podaci o Nikšiću, ali i lutka „obučena“ kako dolikuje jednom ratniku iz toga perioda, uz nezaobilazni jatagan, koji je ime dobio po Jataganu, gradu u jugozapadnoj Turskoj gdje su se takvi mačevi počeli proizvoditi.

„Izložbom će biti predstavljen Nikšić od 1465. do 1877. godine, dakle od perioda kada su došli Turci do dana kada je oslobođen. Biće to priča o dijelu istorije jednog grada koji je bio osvojen ali nikada porobljen, gdje su i Crnogorci i Turci poštovali isti kult junaštva i zadate riječi, nosili isto oružje i čakšire, a razlikovali se samo po kapi i fesu, po vjeri“, objašnjava Marušić ponosna što su dobili priliku da pokažu dio onoga što nikšićki muzej ima.

Tu istorijsku priču finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture.

Bonus video: