Raičević ne jede, jer hoće kod starog društva

Načelnik Istražnog zatvora Dušan Bijelić kazao je da je Raičević u samici proveo 15 dana
368 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 18:05h

Pritvorenik Igor Raičević, optužen za dvostruko ubistvo, štrajkuje glađu u Istražnom zatvoru, jer nije udovoljeno njegovom zahtjevu da se po izlasku iz disciplinske ćelije vrati u sobu, u kojoj je prije prekršaja boravio.

“Vijestima” je iz uprave istražnog zakona saopšteno da je Raičević, kao još jedan razlog za štrajk, naveo i to što je sudija Višeg suda Milenka Žižić u više navrata mijenjala odluke o otvaranju, odnosno zatvaranju za javnost njegovog suđenja koje je u toku.

Načelnik Istražnog zatvora Dušan Bijelić "Vijestima" je kazao da je Raičević u samici proveo 15 dana, koliko mu je i određeno izricanjem disciplinske mjere, a i da će mu u skladu sa Malteškom deklaracijom o štrajku glađu biti obezbijeđeni svi uslovi za štrajk.

“Kod Raičevića su 6. juna pronađena dva mobilna telefona, Dan kasnije u skladu sa ZKP-om izrečena mu je disciplinska kazna u trajanju od 15 dana usamljenja. Rješenje je poslato sudiji koja vodi postupak Milenki Žižić i predsjedniku suda. On je priznao da su telefoni njegovi, da ima Fejsbuk profil i nije se žalio na izrečenu mjeru. Po izlasku je tražio da bude vraćen u sobu u kojoj je bio, ili da bude na istom spratu u sobi sa još jednim pritvorenikom kod kog je pronađen mobilni telefon. U skladu sa članom 12 Pravilnika o kućnom redu koji propisuje da upravnik zatvora vrši raspored pritvorenika po prostorijama, ja sam ga rasporedio u drugu sobu”, kazao je Bijelić.

On je pojasnio da je Raičević pod medicinskim nadzorom, kako to i nalaže Malteška deklaracija o štrajku, da unosi tečnost i da će do pregleda psihijatra boraviti u grupnoj sobi.

“Ako psihijatar procijeni da pritvoreni Raičević može boraviti sam u sobi, ispuniće se i taj uslov za štrajk”, kazao je Bijelić.

Pravilnik o kućnom redu propisuje da raspored pritvorenika po prostrorijama vrši upravnik zatvora ili lice koje on ovlasti imajući u vidu raspoloživot smještajnog prostora, potreba istrage i lična svojstva pritvorenika.

Raičević je optužen za ubistvo supruge Marije Raičević i Ivana Dulovića.

Sudija Milenka Žižić zakazala je za 4. jul suđenje Raičeviću. Prema optužnici, Raičević je 25. novembra 2011. u Podgorici s umišljajem ubio suprugu Mariju i Dulovića.

Prethodno je "golf 2", zaustavio i onemogućio kretanje i izlazak sa tog prostora vozilu "golf 4", vlasništvo Marije Raičević. Nakon toga je, kako piše u optužnici, izašao iz vozila i prišao Mariji koja se nalazila pored svog vozila. Tada je okrivljeni ispalio metak u glavu supruzi od kojeg je na mjestu stradala. Nakon toga je u pravcu Dulovića ispalio šest metaka od kojih su ga četiri pogodila. Usljed iskrvavljenja iz rana Dulović je preminuo oko 15 časova u Kliničkom centru u Podgorici. Okrivljeni Raičević je potom pobjegao, da bi 28. novembra 2011. u zgradi PJ Podgorica prijavio se i policijskim službenicima predao pištolj.

Tarifa za unošenje telefona

U Istražnom zatvoru u proteklih dvadeset dana pronađeno je oko 20 mobilnih telefona. Osim kod Raičevića, kom su oduzeta dva mobilna telefona, službenici su pronašli i oduzeli više telefona kod nekoliko pritvorenika uhapšenih u akciji "Golub" i kod Miša Vešovića iz Zagoriča.

U Istražnom zatvoru strogo je zabranjena upotreba telefona zbog mogućeg uticaja na svjedoke, ali se i pored toga zna da mnogi pritvorenici imaju mobilne aparate. Tokom pošle godine u ćelijama spuškog zatvora pronađeno je 419 mobilnih telefona i 34 bodeža.

Pred novom upravom ZIKS-a je da riješi loše bezbjednosno stanje u toj ustanovi, koje im je ostavila stara uprava, a koje je, krajem maja, nakon podnošenja Izvještaja o radu za 2011. godinu kritikovao i ministar pravde Duško Marković.

Sagovornici "Vijesti" ranije su ispričali da je zbog nekoliko bezbjednosnih krugova i detaljnih pretresa mogućnost da neko od rodbine, prijatelja ili advokata zatvorenicima i pritvorenim osobama donese mobilne telefone "ravna nemogućem".

Zbog toga je jasno da to rade neki čuvari ili službenici zatvora. U zatvoru, navodno, postoji i tarifa za unošenje telefona, a cijena zavisi od dijela zatvora gdje treba da se doture zabranjeni aparati. "Vijestima" je od rodbine nekih zatvorenika saopšteno da su tarife od 400 do 1.000 eura, a najveća je cijena za unošenje telefona u Istražni zatvor, gdje se nalaze pritvorenici.

Tomić počeo da radi

Milan Tomić doskorašnji šef kriminalističke policije, novi je savjetnik direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Miljana Perovića. Tomić je sa radom u spuškom zatvoru počeo prije dva dana, a nakon usvajanja novog akta o sistematizaciji, najvjerovatnije će biti imenovan za Perovićevog pomoćnika.

Za njega se zna da ima veliko policijsko i operativno znanje, a u spuškom zatvoru biće zadužen za bezbjednost i druge odgovorne poslove. Perović i Tomić prestali su sa radom u Upravi policije u februaru, kada je odluku o njihovoj smjeni donio sadašnji v.d. direktora Božidar Vuksanović.

Tomiću je zamjerano jer je prije početka istrage o aferi "Listing" saopštio da se radi o grubim falsifikatima. Demanti je stigao već sjutradan, i to ni manje ni više nego od specijalnog tužioca za organizovani kriminal Đurđine-Nine Ivanović.

Specijalni tužilac je tada tražila da se ispita da li je Uprava policije bila u posjedu listinga telefonskih razgovora odbjeglog narkobosa Darka Šarića i Nasera Keljmendija i naložila saslušanje policijskih službenika koji su mogli doći do tih dokumenata. Među saslušanima bio je i sam Tomić.

Galerija

Bonus video: