Upozorenje na Patrijarškim ribnjacima: "Nikada ne razgovarajte sa strancima”

Gradske vlasti su primile brojne žalbe, ali su odlučile da znak ipak ostane i da nemaju nikakvu namjeru da ga uklone
86 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2012. 11:04h

"Nikada ne razgovarajte sa strancima”, naziv prvog poglavlja romana “Majstor i Margarita” je i novi saobraćajni znak u Moskvi, postavljen na prikladnom mjestu - Patrijaršijskim ribnjacima.

Na taj način je grad Moskva odao priznanje velikom Mihailu Bulgakovu i romanu čija se vanvremenska radnja u njemu i događa.

Prvo poglavlje “Nikada ne razgovarajte sa strancima” se odvija upravo na Patrijaršijskim ribnjacima, kada se Ivan Bezdomni i Miša Berlioz sreću sa zagonetnim strancem, Volandom, koji je postao jedan od najvećih antiheroja svjetske literature, I sa njegovom pratnjom mačkom Behemotom i demonom Korovjovom.

Voland je tu i dao svoju sumornu sliku svijeta, odnosno Moskve 30-ih godina prošlog vijeka.

Nakon susreta sa njim, pjesnik Bezdomni završava u ludnici, a Berliozu tramvaj otkida glavu jer je “Anuška prolila ulje”.

Na novom znaku su nacrtani Voland, Korovjov i Azazelo, a ispod je ispisano upozorenje.

Prvo poglavlje “Nikada ne razgovarajte sa strancima” se odvija upravo na Patrijaršijskim ribnjacima

Nekim znak smeta

Prema pisanju ruskih medija, gradska uprava treba da se zahvali Moskovljaninu Aleksandru Vilenskom, koji kaže da je na tu ideju došao kada je jednom noću šetao pijan i shvatio da u tom dijelu grada ne postoji adekvatan spomenik Bulgakovu.

Vilenski je prije nekoliko dana postavio taj znak, što nije naišlo na oduševljenje svih Moskovljana.

Gradske vlasti su primile brojne žalbe, ali su odlučile da znak ipak ostane i juče objavile da nemaju nikakvu namjeru da ga uklone.

“Znak nikome ne škodi i ne krši nikakve zakone već, upravo suprotno, služi kao podsjetnik na događaje iz Bulgakovljevog besmrtnog djela”, izjavio je portparol gradske uprave.

Bonus video: