"Vijeće grubo krši pravo na odbranu"

Naredni pretres je 4. juna u devet časova
0 komentar(a)
Suđenje, Foto: Printscreen (YouTube)
Suđenje, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 31.05.2018. 17:45h

12:12 Ročište koje je planirano za sjutra odlaže se. Naredni pretres je 4. juna u devet časova.

Saslušanje Brajana Skota će vjerovatno biti šestog juna.

12:10 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da je odbrana danas kršila etiku i zakon o krivičnom postupku.

12:08 Advokati Radosavljević, Jovanoić i Tomović postavljaju pitanja vještaku.

11:40 Advokat Jovanović kazao je da su današnje zabrane najgrublje kršenje prava na odbranu, koje je izršeno od strane Vijeća.

"Takvo postupanje Vijeća bi dalo za pravo svim braniocima da uskrate svoje prisustvo u daljem toku postupka, dok se stav suda u odnosu na odbranu i Tužilaštvo ne ujednači. Vođeni interesima četiri nevino optužena državljanina Republike Srbije koji su u pritvoru, interesima nevino optužene Branke Milić, interesima nevino optužene Hristine Hristić, interesima Andrije Mandića i Milana Kneževića, odbrana je zajednički stala na stanovište da ukaže Vijeću ovo kršenje, a imajući u vidu važnost činjenica koje se dokazuju sa predmetnog uređaja, a koje nijesu izdvojene. Odbrana nalazi za shodno da danas nastavimo rad", rekao je advokat Jovanović.

11:30 Jovanović je tražio pauzu, kako bi se konsultovao s odbranom, da li će da nastavi da učestvuje u ovom postpupku.

"Da bi javnost mogla da vidi kako izgleda prazna sudnica", naveo je Jovanović.

Sudija je dala pauzu do 11:40.

11:25 Advokat Jovanović je kazao da ako se poruke ne pročitaju, onda ne može protiv Sinđelića da podnese prijavu za lažni iskaz.

Sud odbija da se pročitaju poruke iz Sinđelićevog telefona, jer su kako sud navodi, "privatne prirode."

11:09 Neće se čitati Sinđelićeva poruka upućena kontaku koji je zabilježen kao "Daca", kazala je sudija.

Advokat Jovanović je kazao da ne zna ko je "Daca" i da ne zna sa kim je komunicirao svjedok saradnik.

Sudija je kazala Katniću da se ne obraća Jovanoviću.

"Šta je sa 35.000 eura koje se nalaze u ovom sudu, koje smo gledali na klupama, za koje je Sinđelić rekao da su njegove i da ih je mjesecima štedio", pita advokat Jovanović.

10:39 Suđenje se nastavlja u 11 časova.

10:33 Jovanović želi da se pročitaju poruke, između Sinđelića i osobe za koju je konstatovano da je "Daca" jer se iz tih poruka može utvrditi finansijsko stanje svjedoka saradnika, a što je u sprotnosti u vezi sa onim što je on govorio na gavnom pretersu.

Sud odbija Jovanovićev predlog zbog zaštite privatnosti.

10:28 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da mu je advokat Jovanović prijetio prstom. Sudija Mugoša kazala je da je vidjela prst, ali da to nije shvatila kao prijetnju.

10:18 Jovanović je kazao da je Sinđelić politički doušnik i da je ucijenjen zatvorskom kaznom u Hrvatskoj.

On je rekao da se u Sinđelićevom telefonu se "nalaze brojevi članova MUP-a Srbije Žandarmerije i Bezbjednosno informativne agencije."

10:06 Advokat Jovanović predlaže da "bi bilo vrlo korisno da se pronađe papirić na kom je konstatovan broj Željka Markovića", a papirić je popisan u zapisniku koji je izdvojen u spisu predmeta.

"Hoću da se nađe papirić na kojem piše Željko Marković. Radi se o papiru plave boju, a moj izvor saznanja je zapisnik", kazao je Jovanović.

Advokat Jovanović je tražio da se pročita kontakt "Pera ložač" iz telefona "Cat" koji još nije vještačen.

9:55 Vještak je kazao da se o svim podacima može izjasniti naknadno.

9:50 Prikazane su fotografije iz mikro SD fajla. Advokat Jovanović je pitao zašto nema datuma na nekim fotografijama. On takođe pita zašto neodstaju pojedini vajber četovi.

9:37 Nastavlja se izvođenje dokaza sa eksternog hard diska. Branilac Radosavljević ukazuje da treća poruka od trećeg oktobra 2016. ne može da se pročita pa pita vještaka da li može da objasni.

"Ja se ne mogu danas izjasniti na ovo pitanje, imajući u vidu obimnost vještačenja i morao bih da se upoznam sa podacima u odrđenom telefonu da bih vidio način upisivanja poruka", kazao je vještak.

9:33 Optuženi Maksić kazao je da je u Podgoricu došao na slavlje Ravnogorskog pokreta iz Kolašina.

"Ja jesam rekao da sam došao na slavlje, na guslarsko veče, a ovo što sam naknadno rekao za promociju knjige, tačno je, moguće da sam ispustio u svojoj odbrani, ali i to je rečeno da će biti. Jedino što su rekli da organizuje Ravnogorski pokret Kolašin.

9:17 Branka Milić kazala je da je, što se nje tiče ovaj sudski postupak zaključen.

Ona je rekla da u spisak oduzetih predmeta nije ušla knjiga "Na nišanu" Dragoljuba Vasiljevića, gdje je gdje je upisana posveta od 26. juna kada se i ona, kako je kazala upoznala sa njim, na vrhu Mliječnjak.

Dodala je da nikada nije rekla da je promocija knjige trebalo da se održi u Podgorici. To je, kako je kazala, uvijek govorio optuženi Maksić.

Kaže da je sa Vasiljevićem trebalo da se vidi u Podgorici, kako bi dogovorila promociju njegove knjige u Novom Sadu.

"Kao što sam i rekla, informaciju da ću se sresti sa Vasiljevićem, dobila sam od Milana Pavasovića. Vasiljević je bio na Mliječanjku sa članovima Ravnogorskog pokreta Kolašin. Tada sam se upoznala sa njim. Ja o Vasiljeviću ne znam ništa mimo onoga što sam rekla i nije mi bilo čudno da se s njim sretnem u Podgorici, dovoljno mi je bilo da je on pripadnik četničkog pokreta", kazala je Milić

Kazal je da je čitala njegovu knjigu.

"Za mene je Podgorica apsolutno nebitna. Ne znam zašto sud daje toliko važnosti Podgorici", kazala je ona.

9:14 Advokat Miroje Jovanović kazao je da je tačno da je predložio da se iz spisa predmeta izdvoje zapisnici o pretresanju osoba, koje su bile u htelu "Venecija." Advokat Radosavljević kazao je da nijesu vještačena dva telefona, iako je za to postajala naredba.

9.10 Tužilac Saša Čađenović kazao je da se protivi zahtjevu odbrane da se radi DNK analiza novčanica koje su oduzete od optuženog Bratislava Dikića. On je kazao da je te novčanice Dikić koristio i

9.05 Odbijen je zahtjev za izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

U 9 sati u podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

Na prethonom ročištu odbrana je tražila izuzeće Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpski državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, koje se brane sa slobode, kao i njihovi sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Bonus video: