"Ribarske svađe" premijerno u Budvi

"Ovoga puta igramo u ambijentu, između crkava i koristimo adekvatan prostor sa minimalnim korekcijama", rekla je rediteljka Ana Vukotić
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2012. 11:49h

Nakon „Krčmarice Mirandoline“, festival Grad tetar donosi još jednu premijernu predstavu rađenu po tekstu italijanskog pisca Karla Goldonija.

Riječ je o „Ribarski svađama“, koprodukciji Grad teatra i Crnogorskog narodnog pozorište, u režiji Ane Vukotić, koja će na terasi između starogradskih crkava biti premijerno izvedena u subotu 26. juna u 22 časa.

Dramaturgiju potpisuje Ljubomir Đurković, scenografiju Aleksandar Vukotić, kostim Leo Kulaš, muziku Ljupče Konstatinov, koreografiju Sonja Vukićević, a glumačku postavu čine Varja Đukić, Dragan Jovanović, Dragan Mićanović, Simo Trebješanin, Momčilo Pićurić, Ratka Mugoša, Nada Vukčević, Zoran Vujović, Mišo Obradović, Stevan Radusinović kao i studenti treće godine glume FDU sa Cetinja Ana Vučković, Bojana Malinovska, Miloš Pejović i Momčilo Otašević.

"Goldoni nam je dao puno prostora da maštamo, da razmišljamo iz nekog svog iskustva, ali i iz iskustva naše literature"

"Poslije duže vremena na Grad teatru imamo ambijentalnu predstavu. Ovoga puta igramo u ambijentu, između crkava i koristimo adekvatan prostor sa minimalnim korekcijama.

Protiv toga sam da se na zidine Staroga grada donose pozorišne scenografije, jer ako Stari grad sam po sebi nije scenografija, smatram da pozorište treba da se vrati u zgradu koja je namijenjena za to.

Goldoni nam je dao puno prostora da maštamo, da razmišljamo iz nekog svog iskustva, ali i iz iskustva naše literature, prosto kulture koju konzumiramo danas. Misija je bila da napravimo luk od toga Goldonijevog vremena do savremenog trenutka, i pokazalo se zašto je taj pisac svevremen i zašto je aktuelan“, rekla je rediteljka Ana Vukotić na konferenciji za novinar.

Iz predstave "Ribarske svađe"

Saradnja sa nacionalnim teatrom

Nakon prošlogodišnje koprodukcije sa CNP u predstavi "Konte zanović", u režiji Radmile Vojvodić, kako je istakao direktor Grad teatra Merin Smailagić i ove godine ponavlja se ista sradanja na nacionalnim teatrom u predstavi „Ribarske svađe".

"Vjerujem da će to biti praksa u narednim godinama. Na ovogodišnjem festivalu imaćemo predstavljanje Ane Vukotić sa još dvije predstave“, istakao je Smailagić.

"Mislim da smo uspjeli da Goldonija privučemo današnjim gledaocima da bude i razumljiv i duhovit"

Direktor CNP Janko Ljumović ocijenio je da je predstava rađena beskompromisno i da pripada ambijentalnom teatru.

„Grad teatar je važna adersa u pozorišnom, uopšte kulturnom životu Crne Gore, a ovaj projekat svjedoči koliko u teškim vremenima ne smijemo odustajati od standarda umjetničke produkcije. Predstava će premijerno biti izvedena 1. novembra u CNP-u. Mi od sledeće sezone ulazimo u godinu proslave 60 godina postojanja CNP, i upravo ova predstava će živjeti u sezoni kada slavimo jubilej“, istakao je Ljumović.

Nakon glavne uloge u "Konte Zanoviću", takođe koprodukciji sa CNP, Dragan Mićanović i ove godine ponovo glumi u premijeri na Grad teatru.

"Mislim da smo uspjeli da Goldonija privučemo današnjim gledaocima da bude i razumljiv i duhovit i da je potpuno uspješno urađen prelaz ka savremenom. Mislim da je Ana napravila jednu hrabru, veselu, smjelu predstavu sa mnoštvom poruka koje se kriju iza svakog našeg gesta i postupka“, naglasio je Mićanović.

Galerija

Bonus video: