Luka Lagator: Svaki čovjek je Sizif

Svako gura svoju muku, svoj kamen - neko lakše, neko teže, ali svi smo osuđeni na neku muku od rođenja do smrti
161 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2012. 09:33h

Izložbom, performansom i filmom proteklog vikenda Novljanima se predstavio Luka Lagator u prostorijama Matice crnogorske u Herceg Novom. Umjetnik je izložio jedan dio objekata koje je prošle godine izlagao u Sarajevu, pod zajedničkim naslovom "Dictatura cerebri" (Diktatura mozga).

"Dakle, mozak je taj! Njemu treba suditi! Ali, „ne sudi da ti ne bi bilo suđeno". I ja to ne činim. Ogolio sam ga i stavio Vam ga na uvid, ne da mu sudite, već da sudite o njemu. Pogledajte, razmislite i pokušajte da shvatite suštinu, jer tajna mozgu mozak je najveća" ocijenio je Lagator.

"Ponosan sam na moje prošlogidišnje gostovanje u Sarajevu upriličeno povodom 11. septembra – rušenja kula u Njujorku, jer su mnogi rekli da je taj grad pravo mjesto za takav rad - kazao je Lagator. Nakon prikazivanja njegovog filma "Sizifov put", umjetnik je kazao da "smatra da je svaki živi stvor na ovoj planeti Sizif – od ameba do homosapiensa".

"Karikature su sastavni dio mog stvaralašta, jer je smatram likovnom granom – ona sublimira mnoge discipline"

"Svako gura svoju muku, svoj kamen - neko lakše, neko teže, ali svi smo osuđeni na neku muku od rođenja do smrti. Nije zabilježeno da se dijete dolazeći na svijet nasmijalo – svako je zaplakalo" kaže Lagator.

Odbacuje kritiku da je to pesimističan pogled na život uz tvrdnju da je samo realističan – jer želi da "saopšti ljudima istinu da bi čovjek bio bolji".

"Umjetnost nije samo radost stvaranja, raspjevana i razigrana kičica ili nota ili vajarsko dlijeto – nego je to mukotrpna rabota. Prava umjetnost zahtijeva žrtve. Uvijek sam živio po motom alter ego – drugi ja, jer sam se uvijek pripremao za nešto drugo , ali sam “ganjao” moju umjetnost, što nije bilo lako što je značilo i velike žrtve. Ali se nikada nisam kajao zbog mog opredjeljenja, jer na kraju sam uvjeren da sam ja na dobitku" ocjenjuje umjetnik. Lagator je dobitnik preko 60 međunarodnih nagrada i priznanja za karikaturu.

"Karikature su sastavni dio mog stvaralašta, jer je smatram likovnom granom – ona sublimira mnoge discipline. Jako je bitan crtež , ali je još bitnija ideja. Ako nije ideja dobra – crtež ne može "izvući" stvar. Da bi bio dobar karikaturista čovjek mora da ima ideju, da dobro crta, dobro kadrira - kao u filmu" objašnjava Lagator uz podsjećanje da je autor prve knjige stripa u Crnoj Gori.

Luka Lagator rođen je 1945. godine, na Cetinju. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i Udruženja karikaturista Crne Gore od osnivanja - 1996.godine. Boravio je i radio u brojnim likovnim kolonijama u zemlji i u inostranstvu.

Do sada je imao 21 samostalnu izložbu slika, a učestvovao je na preko 200 zajedničkih izložbi slika u zemlji i u inostranstvu. Imao je 11 samostalnih izložbi karikature, a učestvovao je na preko 170 kolektivnih izložbi karikature širom svijeta. U raznim listovima i časopisima objavio je preko 3.500 radova.

Objavio je tri knjige karikature, od kojih je "Slično" prva knjiga stripa objavljena u Crnoj Gori. Autor je dva kratka umjetnička filma "Sizifov put" i "Sizifov trud".

Bonus video: