Izložba Đura Belog Prijića: Hedonizam i radost slika

Đuro-Beli Prijić, rođen je na Cetinju 1956. godine. Školovao se u Titogradu, Herceg Novom i Beogradu. Slikarstvom se bavi od 1974. godine
118 pregleda 0 komentar(a)
Đuro Beli Prijić, Foto: Slavica Kosić
Đuro Beli Prijić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.06.2012. 10:20h

Izložba "Neke naše priče" Đura-Belog Prijića otvorena je ovog vikenda u galeriji "Josip-Bepo Benković".

"Ove slike su primorske štorije, intimistički i erotske, a glavni motiv je žena. Ne mlade ni stereotipno lijepe, ove žene imaju naglašene obline i opušteno tkivo. Djela su na granici slike i skulpture i ta trodimenzionalnost naglašava osnovnu ideju" kazala je istoričarka umjetnosti Jasmina Žitnik.

"Odabravši ovaj naslov za svoju novu izložbu Beli Prijić, onima koji ga znaju, potvrđuje da „priči i pričanju, posebno o umjetnosti, kraja nema“. Ljudi „umetnuti“ u prostor novskog Starog grada, Boke, Mediterana, u kome se „hiljadu stvari dešava u isti mah" napisala je u katalogu za izložbu Vitka Vujnović.

"Protivnik sam svega što mi se nameće. U današnje vrijeme američki način razmišljanja postaje jedini koji je pravi i relevantan. Sve hoće da me nauče - da je blitva zdrava, da je grilovano povrće in, a mi tako živimo oduvijek. I stilisti određuju šta je ljepota žene. To me je isproviciralo, pa sam na mojim slikama malo sve iskarikirao" ističe Prijić.

Iz njegovih slika isijava hedonizam, opuštenost i radost života.

Dramski pisac Stevan Koprivica uz izložbu je napisao tekst "Novska peripatetička ćakula", koji su na otvaranju govorile članice glumačkog ansambla Hercegnovskog pozorišta Dragana Vlaović i Branka Knežević.

U postavci je učestvovao slikar Vojislav-Vojo Kilibarda. Đuro-Beli Prijić, rođen je na Cetinju 1956. godine. Školovao se u Titogradu, Herceg Novom i Beogradu. Slikarstvom se bavi od 1974. godine.

Bonus video: