Solovejčik: Potencijal imate, samo ga iskoristite na pravi način

"Imate legende, imate sjajnog Mrvaljevića, i imate talentovanu plejadu mlađih takmičara", objašnjava Rus
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2012. 10:18h

Evropski šampionat u džudu za kadete koji se održava u Baru već sada je opravdao sva očekivanja.

Najmasovnije takmičenje ikada organizovano u našoj zemlji okupilo je preko 500 takmičara iz 40 zemalja. I prije samog početka, čelni ljudi Evropske džudo unije isticali su zadovoljstvo svime što je urađeno.

Organizatori su ukazano povjerenje opravdali na najbolji mogući način. Sa takvom ocjenom složio se i prvi čovjek Evropske džudo unije (EJU), Rus Sergej Solovejčik...

"Kao i uvijek kada se nešto ovako kompleksno kao što je EP za kadete organizuje u određenoj zemlji prvi put, malih nedoumica mora da bude. Međutim, već nakon što ste započeli sve potrebne pripreme i nakon svih ostvarenih kontakata sa čelnim ljudima iz vaše organizacije, shvatio sam da nikakvih problema neće biti. I uvjerio se da je tako na licu mjesta. Šta više, dokazali ste da imate potencijal za organizaciju i znatno većih i kompleksnijih takmičenja, i to je ono što morate iskoristiti. Džudo je sport globalnih razmjera, izuzetno popularan u svim djelovima svijeta. Mi se uvijek trudimo da poboljšamo njegovu strukturu, da pomognemo svima onima kojima je pomoć neophodna, da pružimo ruku partnerstva kada uočimo potencijal i mogućnosti za razvoj. Sve to smo vidjeli u Crnoj Gori", istakao je Solovejčik na početku razgovora za "Vijesti”.

A u Crnoj Gori i Baru nije prvi put. Ističe da je i prethodnih godina dolazio, ali nikada ranije sličnim povodom.

"Imam neke prijatelje u Baru, i bio sam nekoliko puta ovdje poslovno, ali nikada u ovoj ulozi. Crna Gora je fantastična zemlja, prepuna divnih ljudi. Naš mentalitet je sličan vašem, i upravo zbog toga se u Crnoj Gori i sada nalazi veliki broj mojih sunarodnika. To su veze koje nam niko ne može oduzeti i koje znače i na sportskom i na poslovnom planu".

Očigledno da je prvi i veliki organizacioni ispit DžSCG, u koprodukciji sa ostalim strukturama i Opštinom Bar, položio na najbolji mogući način.

Organizacijom ovog takmičenja stvorena je dobra polazna osnova za naredni period.

Solovejčik ističe odličnu saradnju sa svim relevantnim partnerima u Crnoj Gori.

"Povjerenje mora biti obostrano, dato i ukazano na najbolji način. Tako je i u ovom slučaju. U narednom periodu planiramo da podržimo sve projekte koji su od značaja za razvoj ovog sporta u Crnoj Gori. Budžet je važna stavka, to se najbolje vidi na primjeru određenih zemalja koje puno ulažu u razvoj džuda. Uloženi novac mora da se vrati. Ali, iskren da budem nekada i nije sve u tom segmentu. Morate pronaći pravi način, formulu, kako da stignete do cilja. Talenat i dobar stručni kadar, uz prave ljude na čelu Saveza mogu biti dobitni recept . Jedan od naših projekata koji sve više uzima daha je i Olimpijski trening centar. Iskreno vjerujem da će i veliki broj vaših talentovanih sportista u narednom periodu postati dio ove lijepe priče", naglašava Solovejčik.

Prva bronzana medalja za Crnu Goru stigla je drugog dana šampionata u Baru.

Uz bivšeg šampiona Dragomira Bečanovića, te našu veliku nadu Srđana Mrvaljevića, predsjednik EJU-a vjeruje da u našoj zemlji postoji potreban potencijal, i da ga samo treba valorizovati na pravi način.

"Imate legende, imate sjajnog Mrvaljevića, i imate talentovanu plejadu mlađih takmičara. Srđan je već pokazao klasu i pravi rezultati se od njega tek očekuju. Možda vam u mlađim kategorijama nedostaje iskustva, ali se i ono kao i svako drugo stiče godinama. A vi ste organizacijom jednog ovakvog takmičenja već napravili veliki korak ka tom cilju. Morate nastaviti da napredujete, utičete na svijest sportista, pružate pravu edukaciju i stvarate i razvijate talente. Siguran sam da vi to možete. Pa i ovim šampionatom ste to dokazali".

Upravo organizacijom EP za kadete u Baru, naš Savez je istakao ozbiljnu kandidaturu i za organizaciju i nekih drugih takmičenja, možda i većeg ranga.

"Drago mi je kada vidim dobru saradnju između komšija, kakva jeste između vas i Hrvatske. To je znak da je ovaj region spreman i za znatno veće organizacione domete. Već sam razgovarao sa prvim čovjekom DžSCG Veselinom Grbovićem upravo o toj mogućnosti organizacije i narednih takmičenja ovakvog i većeg tipa. Dali ste nam pravu smjernicu da sa pravom možemo računati na vas, i nema sumnje da će povjerenje biti obostrano. Očekujte nove ispite", zaključio je Sergej Solovejčik razgovor za „Vijesti”.

Bečanović je veliki čovjek i sportista

Aplikacijom za organizaciju EP-a u Baru, naš matični savez je istakao kandidaturu koja je ubrzo prihvaćena od strane EJU-a.

Razloga za eventualno dvoumljenje nije bilo, tim prije što je naš Savez imao tajnog aduta, legendu Dragomira Bečanovića, za kojeg Solovejčik ima samo riječi hvale...

"Veliki čovjek i veliki sportista. Šampion koji je zauvijek ostavio neizbrisiv trag u svim džudo okvirima. Da bi ste bili pravi šampion mnogo toga mora da se poklopi. Bečanović je bio gladan uspjeha, željan pobjedničkog podijuma, prepun entuzijazma i neophodne snage. I to ga je dovelo na krov svijeta. Dok imate takve ljude u vašim organizacijama, za džudo u Crnoj Gori ne treba da brinete. Upravo on treba da bude uzor mladim džudistima kako se stiže do pravih priznanja", u jednom dahu je izgovorio Rus.

Bonus video: