"Od siline eksplozije odletio sam na krevet"

Atentati podmetanjem eksploziva specifični za bosanske, odnosno kriminalne grupe iz Republike Srpske
9 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 16:19h

Poslije atentata na Boška Raičevića, spekuliše se o mogućim motivima ubistva.

Raičević važio za žestokog momka i velikog zaštitnika Crnogoraca na Kosovu >>>>>>>>

Raičević (42) porijeklom iz Crne Gore, rođak kontroverznog biznismena Andrije Draškovića, ubijen je juče u Beogradu, u eksploziji automobila.

Raičević je rođak Andrije Draškovića, koji se nalazi u zatvoru, a osuđen je na 9 godina zbog ubistva jednog pripadnika surčinskog klana prije nekoliko godina.

Drašković se dovodio i u vezu sa ubistvom Željka Ražnatovića Arkana, ali i sa trgovinom drogom i oružja. Osuđen je zbog ubistva Zorana Plećića, pripadnika Surčinskog klana .

Do sukoba između njih je došlo kada ga je Plećić u jednom restoranu verbalno napao da stoji iza ubistva vođe njihovog klana Zorana Šijana.

Malo vjerovatno da je ubistvo povezano sa Draškovićem

“Pa sama ta činjenica da je neko nekome rođak ne znači mnogo, ali pitanje je da li se on bavio tim poslovima za koje je vezan, ili povezan Drašković.

Međutim uz pomoć mobilnih i svih ostalih komunikacijskih sredstava, moguće je i da se preko posrednika ili direktno upravlja poslovima, pod navodnicima, kojima su se do tada bavili ili su ih prepustili nekom drugom,” kaže kriminolog Zlatko Nikolić za B92.

Nikolić kaže da je malo vjerovatno da ubistvo Raičevića ima veze sa Draškovićem, jer je devedesetih držao diskoteku u hotelu Grand u Prištini, čiji je vlasnik tada bio Željko Ražnatović Arkan, sa kojim je Drašković već tada bio u sukobu .

“Ovdje se očigledno radi o modelu kojim se pomalo vraćamo u devedesete i zato smo to ponekad nazvali “Dobrodošli u devedesete”. Tada je bilo aktuelno to ubijanje iz kalašnjikova, iz kola u pokretu, iza toga je nastalo to dizanje u vazduh na nekoliko načina, daljinskim, termo, magnetnim ili drugim upaljačima.

Nemam dovoljno podataka o kom eksplozivu se ovdje radi, ali to će kriminalisti da utvrde,” kaže Nikolić.

Ako je ubijanje iz kola u pokretu bilo potpis Zemunskog klana, onda su atentati podmetanjem eksploziva specifični za bosanske, odnosno kriminalne grupe iz Republike Srpske, piše B92.

Popucala stakla od eksplozije

Stanar zgrade u blizini koje je ubijen Raičević opisao je za "Blic" trenutak kada je bomba eksplodirala.

"Krenuo sam iz kupatila u sobu kada se začuo strašan prasak nalik bombi. Od siline eksplozije odletio sam na krevet i popucala su mi stakla na prozoru. Odmah su se začule još tri slabije detonacije.

Istrčao sam na terasu i vidio da gore dva automobila. Plamen u početku nije bio toliko veliki da bi odjednom buknula vatra koja je zahvatila i obližnje drvo, a od dima nije mogao da se vidi prst pred okom.

Srećom, vatrogasci su ubrzo stigli i 15 minuta gasili požar", ispričao je uznemireni stanar.

Galerija

Bonus video: