Besplatno i bez čekanja: Testiranje za rano otkrivanje raka prostate

Često mokrenje, isprekidan mlaz prilikom izmokravanja, osjećaj nadutosti, neki su od simptoma zbog kojih bi trebalo obavezno obaviti pregled
128 pregleda 0 komentar(a)
dom zdravlja, Podgorica, Foto: Boris Pejović
dom zdravlja, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.06.2012. 10:35h

U podgoričkom Domu zdravlja počelo je PSA testiranje – tumor marker za rano otkrivanje karcinoma prostate, a predviđeno je da se u sljedećih nekoliko mjeseci pregleda oko hiljadu građana.

Izabrani doktor za odrasle dr Slaviša Rabrenović kazao je da će programom ranog otkrivanja karcinoma prostate biti obuhvaćena rizična populacija muškaraca od 50. do 55. godine starosti.

“Riječ je o sasvim jednostavnoj analizi PSA iz krvi, odnosno specifičnom antigenu, na osnovu čijih vrijednosti možemo utvrditi da li je u pitanju oboljenje prostate”, kazao je Rabrenović.

On je istakao da se preventivni pregledi obavljaju bez zakazivanja i čekanja.

“Građani koji žele da se testiraju dovoljno je da se obrate svom izabranom ljekaru, kod kojeg popune odgovarajući upitnik. Nakon toga, čim se formiraju grupe od po desetak pacijenata, pozivamo ih da se testiraju u laboratoriji u Bloku V. Pacijenti kod kojih se nakon testiranja utvrde vrijednosti veće od referentnih( iznad 2,5) upućuju se na pregled kod urologa”, pojasnio je Rabrenović.

acijenti koji imaju problema sa čestim mokrenjem, imaju isprekidan mlaz prilikom izmokravanja, te osjećaju nadutost bešike ili im se nakon mokrenja čini da još uvijek nijesu sve izmokrili, obavezno bi trebalo da obave preventivno testiranje

“Ta bolest najčešće pogađa muškarce nakon navršenih 50 godina. Pacijenti koji imaju problema sa čestim mokrenjem, imaju isprekidan mlaz prilikom izmokravanja, te osjećaju nadutost bešike ili im se nakon mokrenja čini da još uvijek nijesu sve izmokrili, obavezno bi trebalo da obave preventivno testiranje”, savjetuje Rabrenović.

On je naglasio je da se preventivni pregledi, poput ranog otkrivanja karcinoma grlića materice ili dojke, organizuju sa namjerom da se podigne svijest kod građana, posebno onih koji spadaju u rizične grupe, da preduprijede bolest.

Penzioneri koje su “Vijesti” zatekli u čekaonici Centra za laboratorijsku dijagnostiku, zadovoljni su akcijom i organizacijom, jer, kako kažu, vrlo brzo i jednostavno se sve završi.

“Dobro je što je Dom zdravlja ostvario bolju saradnju sa penzionerima. S obzirom da smo građani u godinama koji imaju više zdravstvenih problema, redovne kontrole i preventivni pregledi za nas su uvijek dobrodošli”, kazao je Branko Đukanović.

Bonus video: