Banke se utrkivale da Safetu Kaliću daju kredite

Kalić je u većini slučajeva zalagao nekretnine koje su već bile pod opterećenjem, a za milionske iznose je kao garanciju zalagao pašnjake i šume u rožajskoj opštini
63 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 11:17h

Odbjeglom rožajskom biznismenu Safetu Kaliću, za kojim je raspisana međunardona potjernica, zbog sumnje da je prao novac od šverca kokaina, u periodu od 2006. do 2010. godine banke su odobrile više od 12 miliona eura, piše "Dan".

To potvrđuju ugovori o kreditnim zaduživanjima porodice Kalić koji se nalaze kod specijalnog tužioca, a u koje je „Dan” imao uvid. Kalićima su milionski krediti odobravani u veoma kratkom roku, često i u roku od 24 sata.

Kalić je, kako navodi "Dan", u većini slučajeva zalagao nekretnine koje su već bile pod opterećenjem, a za milionske iznose je kao garanciju zalagao pašnjake i šume u rožajskoj opštini.

Ko je Safet Kalić? >>>

Kalići preko CKB i Prve banke oprali devet miliona eura >>>

Hrvatske pasoše koriste Darko Šarić i Safet Kalić? >>>

Banke su se, navodi list na osnovu dokumentacije specijalnog tužioca za organizovani kriminal ĐurđineNine Ivanović, prosto utrkivale da Safetu Kaliću odobre kredit, a među njima su prednjačile Crnogorska komeracijalna banka i Prva banka.

Interesantno je i u koliko kratkom vremenskom roku je Kalić otnlaćivao milionske kredite.

Po ugovoru o kreditu iz juna 2007. godine, CKB je odobrila preduzeću Tajson kredit za obrtna sredstva u iznosu od 1.200.000 eura na rok od devet mjeseci, u koji je uračunat grejs period od tri mjeseca. Safet Kalić je kao zalog za taj kredig, između ostalog naveo livadu, prvoklasni pašnjak površine preko 4.000 kvadratnih metara kao i vanprivredno zemljište.

Privođenje Amine Kalić

Kredit je uplaćen u roku od 24 sata i to na gekuće račune Safeta Kalića 600.000 njegove supruge Amine 200.000, a ostatak na bratov, sestrin i zetov račun. Kredit je vraćen od sredstava koja su sa tekućih računa navedenih fizičkih lica uplaćena na račun preduzeća Tajson.

U periodu od 6. januara 2005. godine do 25. maja 2011. godine na žiro račun Mriegrol, a kod CKB, uplaćeno je ukupno 3.796.684,75 eura, a isplaćeno je 3.815.958,30 sura, tako da je 25. maja 2011. godine saldo bio negativan za 19.273,56 eura.

Prema podacima iz nalaza specijalnog tužioca, sumnja se da su Kalići prali novac tako što su od banaka podizali kredite, a potom rate otplaćivali prljavim novcem

Zatim u periodu od 15. maja 2007. godine do 31. januara 2011. godine na žiro račun Mpetrola kod G1rve banke uplaćeno je ukupno 3.139.963,53 i isplaćeno isto toliko.

Sredstva sa računa kod Prve banke korišćena su za vraćanje kredita Prvoj banci.

Prema podacima iz nalaza specijalnog tužioca, sumnja se da su Kalići prali novac tako što su od banaka podizali kredite, a potom rate otplaćivali prljavim novcem.

Osumnjičeni su novac zarađen od šverca narkotika uplaćivali na račune više privrednih društava, a od 2006. do 2011. godine uplatili su ukupno 9,13 miliona eura.

Od toga su na račune kod Crnogorske komercijalne banke uplatili sedam miliona eura, a više od dva miliona na račun kod Prve banke.

Mersudin i Amina Kalić uhapšeni su 27. jula, zbog sumnje da su oprali više od 7,2 miliona eura stečenog od prodaje heroina. Safst Kalić, osumnjičen za isto krivično djelo, u bjekstvu je i za njim je rasgšsana Interpolova potjernica.

Galerija

Bonus video: