Masovna krađa šahti sa ulica: Rupa do rupe - 15.000 eura

Nerijetko se dešavava da noću neko i upadne u šaht i povrijedi se, a javnosti nije poznato da je zbog toga bilo ko odgovarao
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 09:11h

Za sada nepoznati lopovi ukrali su ove godine sa podgoričkih ulica brojne poklopce sa šahti, vrijedne ukupno 15 hiljada eura.

Direktor JP "Putevi" Zdravko Klikovac rekao je da je od početka godine ukradeno 260 rešetki, a portparolka „Vodovoda“ Nataša Novaković da su morali, zbog krađa, da postave 78 novih betonskih i 86 liveno-gvozdenih poklopaca.

Klikovac je pojasnio da su policiji podnijeli brojne prijave protiv nepoznatih lopova, ali da ih nijesu obavijestili da li su počinioci otkriveni i kažnjeni.

On je istakao da su prinuđeni da zavaruju poklopce, kako ih lopovi noću ne bi odnijeli.

"Svakodnevno postavljamo 10-ak rešetki koje zavarujemo... Na ulicama se često može vidjeti grana, ili neki čvrsti predmet postavljen u šahtama, jer poklopca nema. Redovno skrećemo pažnju pješacima i vozačima na šahte bez poklopaca i apelujemo na vozače da paze", istakao je Klikovac.

Betonski poklopac 25, gvozdeni 148 eura

Novakovićeva je kazala da betonski poklopac sa postavljanjem košta 25, a liveni gvozdeni poklopci 148 eura po komadu.

Javna je tajna da lopovi ukradene šahte prodaju na otpadima. Sagovornici „Vijesti“ sa otpada na Koniku, međutim, tvrde da to ne rade, jer je nezakonito.

Sagovornik „Vijesti“ Denis Muratović smatra da lopovi prodaju ukradene šahtove na otpadima.

On je pojasnio da se poklopci potom sijeku i miješaju sa drugim željezom i otpadom, kako inspektori ne bi mogl da ga pronađu.

"Čuo sam... da se željezo izvozi teretnim vozovima u Albaniju, gdje se preprodaje", kazao je Muratović.

Cijena otkupa željeza varira. Vlasnik jednog otpada juče je rekao „Vijestima“ da kilogram željeza plaća 20, a aluminijuma 40 centi.

U maju nestalo 90 poklopaca

Gotovo na svakom koraku u Podgorici mogu se vidjeti otvoreni šahtovi koji predstavljaju veliku opasnost za pješake, ali i vozače, naročito noću.

Nerijetko se dešavava da noću neko i upadne u šaht i povrijedi se, a javnosti nije poznato da je zbog toga bilo ko odgovarao.

Nerijetko se dešavava da noću neko i upadne u šaht i povrijedi se, a javnosti nije poznato da je zbog toga bilo ko odgovarao

Klikovac je kazao da krađa poklopaca predstavlja veliki problem, koji je prisutan još od februarskog snježnog nevremena.

"Krađe su nastavljene i u maju, kada je nestalo 90 poklopaca sa šahtova. U posljednje vrijeme nemamo puno prijava građana, ali smo prisutni u svakom dijelu gradu kada treba zamijeniti poklopce. S obzirom na to da se radi o krađi, počeli smo da zavarujemo poklopce, kako bismo ih zaštitili od lopova. To je najkorisniji i najpovoljniji način zaštite", smatra Klikovac.

Novakovićeva je kazala da se priča oko krađe i vandalskog odnosa nesavjesnih građana prema zajedničkoj imovini ponavlja po ko zna koji put.

Kradu siromašni, bez obzira na nacionalnost

Brojni sagovornici nezvanično su „Vijestima“ saopštili da šahte prije svih kradu siromašno građani, među kojima ima i Roma, ali i pripadnika drugih nacionalnosti. „Kradu i narkomani“, kazao je jedan od njih.

Denis Muratović sa Konika uvjeren je da postoje i organizovane grupe lopova.

"Svaki šaht na Koniku i na Starom aerodromu je pokraden... lopovi imaju kombije sa otvorom na podu veličine šahta i na taj način noću potpuno neometano skidaju poklopce. Po gradu su ih provalili, ali im to još uvijek prolazi po prigradskim naseljima", tvrdi Muratović.

Gradonačelnik Miomir Mugoša optužio je u novembru prošle godine raseljene iz kampa na Koniku za krađu državne imovine, vrijedne oko 100 hiljada eura. To je izazvalo oštro negodovanje dijela javnosti, jer je Mugoša praktično optužio samo Rome da kradu.

Mugoša je potom kazao da nije mislio na cijelu romsku populaciju, ali im se ipak nije izvinio.

Galerija

Bonus video: