Početak pobune policajaca u Boliviji

Policajci zahtijevaju direktne razgovore sa predsednikom Evom Moralesom, kojeg su u palati juče štitili pripadnici vojne policije naoružani automatskim puškama
1 komentar(a)
policajci, Foto: Upload.wikimedia.org
policajci, Foto: Upload.wikimedia.org
Ažurirano: 23.06.2012. 08:28h

Pobuna policajaca koji zahtijevaju veće plate u petak se proširila po cijeloj Boliviji, a oko 4.000 policajaca je zauzelo kasarne širom zemlje.

Pobuna je počela u četvrtak kada je oko 30 policajaca zajedno sa suprugama zauzelo kasarnu elitne jedinice, koja se nalazi na samo 100 metara od predsedničke palate u prijestonici La Pazu.

Policajci su u La pazu palili nameštaj i dokumenta, dok su u drugim djelovima zemlje protesti tokom dana protekli mirno.

Policajci zahtijevaju direktne razgovore sa predsednikom Evom Moralesom, kojeg su u palati juče štitili pripadnici vojne policije naoružani automatskim puškama.

Morales se zbog pobune policajaca ranije vratio sa samita u Brazilu, ali za sada se zvanično tim povodom nije oglasio, prenijela je agencija AP.

U Boliviji 28.000 policajaca prima mjesečnu platu od 194 dolara, što je za trećinu manje od poručnika u oružanim snagama.

Bonus video: