Sva pozitivna dejstva šargarepe

151 pregleda 2 komentar(a)
šargarepa, Foto: TLC
šargarepa, Foto: TLC
Ažurirano: 26.06.2012. 11:56h

Zlatni rudnik hranljivosti ili „superhrana“, eto kako zovu ovu omiljenu grickalicu Duška Dugouška. Vodi porijeklo iz Centralne Azije i Srednjeg istoka, a ovakva kakva nam je danas na raspolaganju, nastala je u Avganistanu.

Ako se pitate zašto insistiram na geografskim i istorijskim podacima o namirnicama, to je zato što mislim da treba da budemo svjesni hrane koju uzimamo, da poštujemo nju i naravno onog ko nam je tu hranu ljubazno spremio. A ako ste sam svoj majstor – zadovoljstvo je još veće, jer imate mogućnost ličnog kreiranja.

Zahvaljujući blagom ukusu i lakoj svarljivosti, šargarepa se uvodi u ishranu bebe kao jedno od prvih povrća

Vitamin A pomaže očima da se prilagode na mrak i pospješuje zdravlje kože i kose. Karotin se najbolje iskoristi iz sirove rendane šargarepe.

Dug je spisak korisnih sastojaka koji su „spakovani“ u šargarepi – bogata je mineralima, vitaminima, pektinima, eteričnim uljima. Isto je tako dug spisak stanja u kojima ona djeluje blagotvorno - šargarepa podstiče tjelesni razvoj djeteta, jača kosti i povećava otpornost prema infekcijama, povećava broj crvenih krvnih zrnaca, čuva i poboljšava vid.

Ima ulogu čistača organizma od štetnih materija nastalih lošom ishranom, dejstvom zagađene sredine i raznih zračenja.

Da bi se poboljšali korisni efekti do najveće mjere, šargarepa može termički da se obradi sa malo masnoće (npr. maslinovo ulje).

Vitamin A pomaže očima da se prilagode na mrak i pospješuje zdravlje kože i kose. Karotin se najbolje iskoristi iz sirove rendane šargarepe

Pored ugljenih hidrata i proteina, sadrži veliku količinu vlaknastih materija i stvara osjećaj sitosti. Smatra se da pomaže otklanjanju umora i poboljšanju koncentracije.

Zahvaljujući blagom ukusu i lakoj svarljivosti, šargarepa se uvodi u ishranu bebe kao jedno od prvih povrća.

I lišće šargarepe takođe može da se jede, ali ga treba termički obraditi; ono čak ima više minerala od korijena.

Ovo je povrće koje je lako zapakovati i ponijeti; kada uzmemo u obzir činjenicu da je vrlo hranljivo, možemo da izvedemo zaključak da je šargarepa odlična čak i kao ideja za užinu.

Reklama kaže – u sve mi se miješa! Dodaje se u supe i variva, jede se sirova ili pije kao sok – sva „agregatna stanja“ su poželjna.

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: