Tvrdi da je kupovao alat, a ne drogu

U jednom od nekoliko razgovora, Granić kaže Kneževiću: “Ovo ti nije dobro prijatelju. Smrdi. Ima pet i po"
333 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2012. 20:15h

Komentarišući presulušane razgovore koje je ranije vodio, Veljko Knežević , okrivljen za šverc droge, saopštio je juče u Višem sudu da je u tim razgovorima nabavljao autodjelove i alat, a ne drogu.

Preslušavanjem tonskih razgovora između okrivljenih, koji su snimljeni primjenom mjera tajnog nadzora, juče je nastavljeno suđenje šestorici uhapšenih u akciji “Sprint”.

U dokaznom postupku, pred Specijalnim vijećem sudije Valentine Pavličić u Višem sudu u Podgorici, u sudnici su preslušani razgovori koji su vodili okrivljeni Knežević i Dragoljub Kovačević zvani Ćićo, koji su prema optužnici, stvorili kriminalnu organizaciju. Nakon svakog preslušanog razgovora, Knežević je odgovarao na pitanja suda.

On je u odbrani naveo da je razgovarao sa Ivanom Granićem (55) iz sela Lištani kod Livna u Hrvatskoj, oko nabavke auto- djelova. I za ostale razgovore koje je sa Granićem obavio u oktobru, novembru i decembru 2010. i januaru 2011. okrivljeni Knežević je objasnio da je suština nabavka alata, auto- djelova, jer ima dva auto-servisa u Podgorici, kao i kupovina vanbrodskog motora, a ne droge.

“Pogledaj, viđi ovo, mislim da treba 1.200 eura. Ima li osam paketića. Ima li tamo osam džakova”, pitao je Knežević Granića u telefonskom razgovoru.

Sudija je pitala zašto pominje tovare i džakove, Knežević je objasnio da je rekao Graniću “džekovi”, a ne džakovi. Nakon takvog objašnjenja, sudija je naredila da se ponovo presluša ovaj dio telefonskog razgovora.

“Tako sam se izrazio 'tovari' i 'paketići' to je za alat, a kada sam rekao 'džekovi', radi se o dva 'džeka' za gorivo. Nijesam dakle rekao 'džakovi'. Meni je tako došlo da kažem tovar, a nijesam mogao da kažem alat, jer je Granić ranije krivično odgovarao zbog krađe auta u Hrvatskoj”, tvrdi okrivljeni.

“A, što veliš brate moj. Nisu me mnogo ukrali, bez dvije – tri hiljade eura”, bio je iznenađen Knežević

U jednom od nekoliko razgovora, Granić kaže Kneževiću: “Ovo ti nije dobro prijatelju. Smrdi. Ima pet i po”.

“A, što veliš brate moj. Nisu me mnogo ukrali, bez dvije – tri hiljade eura”, bio je iznenađen Knežević .

On je sudu pojasnio da se radilo o pet i po setova alata.

Riječi koje je Knežević kazao u telefonskom razgovoru Graniću: “Možeš se i ti poslužit, nije nikakav onaj”, okrivljeni je objasnio: “Dakle, ne radi se ni o kakvoj drogi, već o alatu da se posluži”.

Granić je pitao Kneževića kako je porodica, baba, žena, a Knežević odgovora da je sve jedan kroz jedan. Nakon toga, Granić kaže: “Dobro, pozdravi mi Ćiću”.

Podgoričani Kovačević, Knežević , Ivan V. Stijepović, Jovan S. Miranović, Rajko B. Kovačević i Saša S. Vuković, optuženi su da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

U optužnici piše da su oni oktobra 2010. pa sve do 1. maja 2011., na prostoru Crne Gore, BiH, Hrvatske i Srbije, djelovali na duže vrijeme i dalje na neograničeni vremenski period, kao kriminalna organizacija koja ima za cilj vršenje krivičnih djela protiv zdravlja ljudi - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Prema navodima optužnice, kriminalnu organizaciju su organizovali okrivljeni Kovačević i Knežević , čiji su pripadnici postali ostali okrivljeni, kao i Ivan Granić, Srećko Vrdoljak i Stipe Lukač, protiv kojih je pokrenut krivični postupak pred nadležnim Županijskim sudom u Splitu, kao i Ivan Bašić protiv kojeg je pokrenut krivični postupak pred nadležnim sudom u Mostaru.

Suđenje se nastavlja 17. jula.

Galerija

Bonus video: