Nagrađena knjiga "Istorija Italije" Miodraga Lekića

Komisija je o nagradi odlučila jednoglasno, a u obrazloženju piše da se radi o veoma kompleksnom i detaljnom djelu
114 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva Vijesti
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.06.2012. 19:25h

Knjiga “Istorija Italije od Kavura do Montija – 1861-2011”, autora Miodraga Lekića, objavljena u izdanju “Vijesti”, nagrađena je specijalnim priznanjem Foruma evropskih izdavača: Eurispres – Nagrada za evropsku knjigu Aldo Manucio.

Komisija je o nagradi odlučila jednoglasno, a u obrazloženju piše da se radi o veoma kompleksnom i detaljnom djelu, a kao dodatna vrijednost se navodi mogućnost da knjiga bude distribuirana na širem govornom području Balkana.

Počasni komitet koji je odredio dobitnike nagrada čine istaknute ličnosti, među kojima su gradonačelnik Rima Đani Alemano, bivši italijanski ministar prosvjete Đerardo Bjanko, i predsjednik italijanskog predstavništva Evropske komisije Lućo Batistoti.

Forum evropskih izdavača formirala je 1996. godine Evropska unija radi promovisanja saradnje između evropskih institucija i izdavačkih kuća

Nagrada Aldo Manucio je inicijativa italijanske grupe izdavača pri Evropskom forumu. Radi se o nagradi koja je rođena u periodu koji karakterišu poteškoće na polju evropskih integracija, sa ciljem podržavanja distribucije knjiga za Evropu i o Evropi.

Nagrada će biti uručena u ponedjeljak 25. juna, u 16 sati, u Sali Akademskog senata, u zgradi Rektorata Univerziteta Sapienca u Rimu u prisustvu autora i predstavnika izdavačke kuće “Vijesti”. Nakon dodjele nagrada biće upriličen koncert klasične muzike u čast 30-godišnjice Eurispresa.

Forum evropskih izdavača formirala je 1996. godine Evropska unija radi promovisanja saradnje između evropskih institucija i izdavačkih kuća. Sjedište organizacije je u Luksemburgu.

"Istorija Italije" u dva toma prati 150 godina od ujedinjenja Italije, kroz kulturne, političke i društvene procese

Učešće na Forumu otvoreno je za sve evropske komercijalne izdavače, akademske ustanove i institucije čija se izdavačka djelatnost bavi temama evropskog karaktera, i koja doprinosi rasprostranjivanju informacija o EU.

Autor knjige, Miodrag Lekić bio je ambasador Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) u Rimu do 2003. i ministar spoljnih poslova Republike Crne Gore 1992-1995. Danas radi kao profesor istorije diplomatije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Lus u Rimu.

Lekić je nedavno poklonio knjigu predsjedniku italijanske Kamere Đanfranku Finiju.

"Istorija Italije" u dva toma prati 150 godina od ujedinjenja Italije, kroz kulturne, političke i društvene procese, koji su neodvojivi segmenti u razumijevanju italijanske prošlosti i sadašnjosti.

Bonus video: