ZAJEDNO DO DOKAZA

ANB traži od Lukača podatke o kontaktima agenata i Keljmendija

Lukač je rekao da se dio tih operativnih saznanja “možda vezuje” za slučaj koji se može čuti na kraju famoznog snimka svadbe Safeta Kalića
38 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2012. 20:30h

Direktor Federalne uprave policije Bosne i Hercegovine Dragan Lukač kazao je da su prije par godina imali operativne podatke koji su govorili da pojedinci iz crnogorske tajne službe imaju kontakte sa kriminalnom organizacijom Nasera Keljmendija.

Gostujući u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti, Lukač je rekao i da ne može razumjeti potez crnogorskog tužilašta, da kontroverznog biznismena sa bosanskim državljanstvom novčano kazne za krivično djelo - divlja gradnja.

Američki predsjednik Barak Obama u specijalnom izvještaju Bijele kuće označio je nedavno Keljmendija stranim narkobosom, zbog čega je njegovo ime dodato na crnu listu američkih vlasti. Označen je kao osoba koja ugrožava nacionalne interese SAD.

Na pitanje novinara Petra Komnenića, da li u bosanskohercegovačkoj policiji imaju informacije da su pojedinci iz Keljmendijeve organizacije u kontaktu sa nekim iz crnogorske policije, tajne policije ili pravosuđa, Lukač je odgovorio: “Pretpostavljam da Uprava policije Crne Gore treba da ima takve informacije. Mi smo imali prije par godina određene operativne podatke, koji su upućivali na određene pojedinačne slučajeve nekih relacija sa nekim ljudima iz kriminalnog miljea, sa ljudima možda više iz obavještajne službe Crne Gore, nego što je to policija”.

On je rekao da se dio tih operativnih saznanja “možda vezuje” za slučaj koji se može čuti na kraju famoznog snimka svadbe Safeta Kalića.

Na tom audio-snimku, crnogorski policajac je zaustavio Keljmendija sa pola miliona eura u kešu, ali ga je pustio nakon što se ovaj pozvao na bivšeg šefa tajne policije Duška Markovića i funkcionera ANB-a Vladetu Rakočevića.

ANB traži da Lukač dostavi informacije

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) pozvala je Lukača, da dostavi informacije kojima će potkrijepiti navode da pojedinci iz crnogorske tajne službe imaju kontakte sa organizacijom Nasera Keljmendija.„ANB je putem medija saznala da je Lukač prije par godina imao ne dokaze, već izvjesne operativne podatke koji su govorili da pojedinci iz crnogorske tajne službe imaju kontakte sa sa kriminalnom organizacijom Nasera Keljmendija i da nije imao priliku da ih dostavi“, piše u reagovanju Agencije.Oni su pozvali, Lukača da, poštujući ustaljene procedure službi i važnost regionalne saradnje, proslijedi podatke o kojima govori, „što bi pomoglo da zajednički eventualno dođemo do dokaza“.

Opširnije u štampanom izdanju za 22. jun

Preporučujemo za Vas