ISTRAŽVANJE POKAZALO

Muškarce treba drukčije liječiti od žena

Muškarci uglavnom misle kako moraju biti jaki, ne smiju pokazivati slabosti, zbog čega često zanemaruju ljekarske preglede. Oni su hendikepirani i zbog genetske strukture hromozoma. Za razliku od žena koje imaju dva x hromozoma od kojih je jedan zaštita od genetskih oštećenja, muškarci imaju samo jedan, zbog čega su genetska oštećenja kod njih mnogo opasnija
80 pregleda 0 komentar(a)
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2018. 17:14h

Muškarci se, zbog genetskog sklopa i psihe, drugačije razbolijevaju zbog čega se nameće i drugačiji pristup njihovom liječenju u odnosu na žene. Naime, u zdravlju muškog organizma značajnu ulogu igra hormon testosteron, vrlo bitan za razvoj muškog embriona, a izuzetno aktivan u pubertetskom periodu.

Njihova psiha i odgoj takođe se u priličnoj mjeri razlikuju od psihe i odgoja žene, ističu stručnjaci njemačkog Univerzitetskog medicinskog centra Hamburg-Ependorf, nakon obavljenih istraživanja.

Muškarci uglavnom misle kako moraju biti jaki, ne smiju pokazivati slabosti, zbog čega često zanemaruju ljekarske preglede. Oni su hendikepirani i zbog genetske strukture hromozoma. Za razliku od žena koje imaju dva x hromozoma od kojih je jedan zaštita od genetskih oštećenja, muškarci imaju samo jedan, zbog čega su genetska oštećenja kod njih mnogo opasnija.

Dokazano je i da su muškarci u ranoj i srednjoj životnoj dobi više podložni pojavi hipertenzije, a da su između 45. i 60. godine izloženi trostruko većoj opasnosti od infarkta nego žene - naglašava dr. Frank Somer, predsjednik Njemačkog društva za zdravlje muškaraca, prenosi Avaz.