Evo gdje su korijeni ljubavi

1 komentar(a)
ljudski mozak, Foto: Antalik.com
ljudski mozak, Foto: Antalik.com
Ažurirano: 21.06.2012. 14:00h

Ljubav potiče iz istog dijela mozga koji reaguje na droge, ali različitog od onog u kome se stvara seksualna želja, mada su te dvije oblasti povezane.

Istraživači sa Univerziteta Konkordija iz Kanade, Sirakuza i Zapadna Virdžinija iz SAD i Univerzitetske bolnice u Ženevi, Švajcarska, otkrili su tačnu lokaciju u mozgu iz koje potiču osjećanja kada je neko u ljubavi.

Konkretno, oni su otkrili da je ljubav u istom području mozga u kome se stvara i zavisnost od droge, a da je povezana sa dijelom u kom započinje seksualna želja, mada se te oblasti kvalifikuju kao odvojene.

Prethodne studije mozga su pokazale da ljudske emocije potiču iz tzv. limbičkog sistema, regiona koju kontroliše emocije, ponašanje, pažnju, raspoloženje, pamćenje, zadovoljstvo i zavisnost.

Do sada je, međutim, bilo veoma teško locirati tačno mjesto ljubavi, jer je ona, kako kažu stručnjaci, za razliku od drugih emocija kao što su bijes ili zadovoljstvo, mnogo složenija i apstraktnnija i izgleda da uključuje mnoge oblasti mozga.

Naučnici su otkrili da ljubav i seksualna želja aktiviraju različite djelove mozga, koje mogu da aktiviraju i drugi izvori zadovoljstva, kao što je hrana, na primjer.

Međutim, za razliku od zadovoljstva ili seksualne želje, da bi se aktivirala ljubav mora da postoji nešto što ima "posebnu vrijednost".

Autori studije su zaključili da, dok je zadovoljstvo preciznije, ljubav je više apstraktna i kompleksna i zato manje zavisi od fizičkog prisustva druge osobe.

Bonus video: