"Božanstveni svjetovi Salvadora Dalija" u Tivtu

Cijena ulaznice za obje lokacije izložbe iznosiće 4 eura, a za studente i đake 2 eura
0 komentar(a)
Salvador Dali, Jelena Nelević, Foto: Luka Bošković
Salvador Dali, Jelena Nelević, Foto: Luka Bošković
Ažurirano: 21.06.2012. 17:38h

Izložba “Božanstveni svjetovi Salvadora Dalija” se nakon Moderne galerije JU “Muzeji i galerije” u Podgorici seli u Tivat.

Od 29. juna 206 Dalijevih grafika biće izloženo u zbirci Pomorskog muzeja i u galeriji “Pizana”.

Grafike iz opusa Božanstvena komedija iz 1964. godine, uz grafičke listove dekompozicije drvoreza i 6 originalnih knjiga Božanstvene komedije, biće izložene u galeriji Pizana, dok će 106 grafika iz opusa “Biblia Sacra” iz 1967. godine posjetioci moći da vide u zbirci pomorskog nasljeđa.

“Božanstvene svjetove” u Podgorici je vidjelo preko 4000 posjetilaca, a tokom manifestacije su bili priređeni brojni autorski projekti crnogorskih umjetnika

Dalijeve ilustracije za opus “Biblia Sacra” čini 105 litografija, urađenih po gvaš originalima. Bibliju je izdala kuća “Ricoli” u Milanu 1969. godine. Naručilac je bio Dalijev prijatelj i pokrovitelj Đuzepe Alberto, koji je sebi postavio zadatak da će umjetnika vratiti Bogu i rimokatoličkoj crkvi.

Kada je italijanska vlada 1950. godine angažovala Dalija, da na sedamstotu godišnjicu Danteovog rođenja, za posebno izdanje Božanstvene komedije, naslika ilustracije, izjavio je da djelo oslikava njegov lični duhovni razvoj. Kasnije je kontroverzno izjavio da komediju nikada nije pročitao.

Cijena ulaznice za obje lokacije izložbe iznosiće 4 eura, a za studente i đake 2 eura.

4000 posjetilaca u Podgorici

“Božanstvene svjetove” u Podgorici je vidjelo preko 4000 posjetilaca, a tokom manifestacije su bili priređeni brojni autorski projekti crnogorskih umjetnika koji su dali svoje viđenje nadrealizma i Dalijevog stvaralaštva.

Tijana Todorović je izvela performans 3D Muhe, tokom koga je projektovan edukativni film o higijeni

O filmovima i Daliju su govorili rediteljka Ana Vukotić i njeni studenti sa UDG-a, pjesnikinja Jelena Nelević je napravilia neobično čitanje nadrealističke poezije, manifesta i tekstova o tom pravcu i na kraju večeri napisala pjesmu prema uputama Bretonovog manifesta.

NVO ATAK je za tu priliku izdao dva broja časopisa “Dali news” i proglasio Jova Kapićića za “prvog crnogorskog nadrealistu” i uradio sa njim intervju o umjetnosti i stvaralaštvu, kao i aktivnu mini predstavu od Joneskovih i Dalijevih tekstova.

Tijana Todorović je izvela performans 3D Muhe, tokom koga je projektovan edukativni film o higijeni. Umjetnički program je zatvorio performans studenata Atlas univerziteta.

Cjelokupnu manifestaciju je organizovala firlma Analytica consulting iz Podgorice uz saradnju sa slovenačkom galerijom.

Bonus video: