Doktori na odmoru, pacijenti na čekanju

"Sramota je da se za ljekare koji su odsutni ne obezbijedi adekvatna zamjena tokom čitave smjene, već da pacijenti ispaštaju zbog toga”
107 pregleda 4 komentar(a)
dom zdravlja, Podgorica, Foto: Luka Zeković
dom zdravlja, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2012. 12:45h

Pacijenti u ambulanti u centru grada čekali su juče više od sat vremena pregled, jer su dva izabrana doktora na godišnjem odmoru.

Do povratka na posao, njih će mijenjati jedna doktorica, koja će praktično morati da pregleda duplo više pacijenata nego inače.

Zbog očito loše organizacije, pacijenti će do povratka svojih doktora morati znatno više da čekaju, zbog čega je juče više od 30 građana u ambulanti kod bivše radio-stanice bilo vidno revoltirano.

"Još na šalteru medicinska sestra me je upozorila da je gužva ogromna i da bi, ukoliko nije neka prijeka potreba, trebalo da odložim pregled. Međutim, kako da odložite da pijete terapiju, koju mora da vam propiše izabrani doktor”, kazala je ogorčena pacijentkinja koja se obratila “Vijestima”.

Ona je na pregled čekala oko sat vremena, začuđena jer u novoj zgradi nema adekvatne klimatizacije.

"Sramota je da se za ljekare koji su odsutni ne obezbijedi adekvatna zamjena tokom čitave smjene, već da pacijenti ispaštaju zbog toga”, smatra ona.

Iz Doma zdravlja građane su pozvali na strpljenje, s obzirom da, kako su kazali, nijesu u prilici da angažuju dodatne ljekare.

"Doktore koji su odsutni, bilo da je u pitanju odmor ili bolovanje, po četiri sata dnevno obavezan je da mijenja drugi izabrani doktor, po završetku svoje smjene. Uz to, te pacijente, do povratka njihovog doktora, primaju svi drugi ljekari u smjeni, nakon što pregledaju svoje pacijente”, pojasnila je načelnica izabranih doktora za odrasle dr Mirjana Dobrović- Milošević.

Svi doktori koji ordiniraju, kako je naglasila, obavezni su da tokom svoje smjene prime pacijente odsutnih kolega, ali nakon što pregledaju svoje.

"Istina je da će pacijenti čiji su doktori odsutni morati da malo sačekaju na pregled, ali najbitnije je da će svi biti primljeni, odnosno niko ne smije biti vraćen. Doktor koji je juče mijenjao odsutne kolege obavio je 78 pregleda, te i za naše kolege trebalo bi da građani imaju razumijevanja”, kazala je dr Dobrović-Milošević.

S obzirom da je od 72 izabrana doktora, oko desetak odsutno, slični problemi mogući je očekivati i u drugim gradskim ambulantama.

Bonus video: