Hlad i klima

Evo šta treba da radite ako se desi toplotni udar

Da biste izbjegli opasan toplotni udar i toplotnu iscrpljenost što više boravite u klimatizovanom prostoru
5 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2012. 13:28h

Vremenske prilike snažno utiču na raspoloženje, ali i izazivaju brojne zdravstvene tegobe, a ljekarsku pomoć obavezno potražite pošto temperatura poraste.

Tako su temperatura, vjetar, sunce, kiša, vazdušni pritisak i dužina trajanja dana direktno povezani s napadima artritisa, astme, migrene i niza drugih zdravstvenih tegoba. Međutim, od šest činilaca najveći uticaj ima temperatura, slažu se stručnjaci - ljetnji talasi vrućine vodeći su uzrok smrti.

Posebno su opasne nagle promjene temperature, jer tijelu treba nekoliko dana da se prilagodi. Razdoblja ekstremno visokih temperatura, praćeni visokom vlagom, čak i kod zdravih ljudi mogu da izazovu - toplotni udar, toplotnu iscrpljenost i grčeve, probleme sa srcem, kardio vaskularnim i disajnim sistemom kao i toplotni osip i opekotine od sunca.

Da biste izbjegli opasan toplotni udar i toplotnu iscrpljenost, tokom velikih vrućina, što više boravite u klimatizovanom prostoru i držite se hladovine. Pijte dovoljno tečnosti, što znači najmanje od 1,5 do dvije litre vode ili voćnih sokova dnevno.

Šta poslije prvih simptoma?

Pored visoke temperature koja dostiže 40°C, simptomi toplotnog udara su i crvena, vruća i suva koža, ubrzan puls, pulsirajuća glavobolja, vrtoglavica, mučnina, zbunjenost i nesvjestica.

Već kod prvih simptoma treba da potražite klimatizovan prostor ili hladovinu. Osobu treba smjestiti u polusjedeći položaj, raskopčati odjeću, pa glavu i tijelo navlažiti hladnom vodom i pozvati ljekara.

Tako su temperatura, vjetar, sunce, kiša, vazdušni pritisak i dužina trajanja dana direktno povezani s napadima artritisa, astme, migrene i niza drugih zdravstvenih tegoba
Šta je toplotni udar?

Toplotni udar pojavljuje se kao posljedica nemogućnosti tijela da kontroliše svoju temperaturu. Mehanizam znojenja zakazuje, tijelo ne može da se rashladi, pa temperatura u roku od samo 10-15 minuta može da skoži do 41°C.

Šta je toplotna iscrpljenost?

Ako dugo boravite u vrućem okruženju, tijelo se pojačano znoji. Ako ne nadoknadite izgubljenu tečnost i elektrolite, mogu da se pojave vrtoglavica, glavobolja, mučnina, grčevi, drhtanje, disanje postaje plitko, a koža se znoji i postaje hladna. Smjestite se u hlad ili klimatizovan prostor i pijte što više tečnosti bez alkohola ili kofeina.

Nasilno ponašanje

Vrijeme snažno utiče na fizičko i psihičko zdravlje, tvrde naučnici. Visoka vlažnost može da pogorša artritis, a topli vjetar i kiša mogu da uzrokuju migrenu. Ekstremne vrućine mogu da budu uzrok nasilnog ponašanja i razdražljivosti i usporenih reakcija.

Da biste izbjegli opasan toplotni udar i toplotnu iscrpljenost, tokom velikih vrućina, što više boravite u klimatizovanom prostoru i držite se hladovine
Vlaga umara i dok se sjedi

Tokom vrućina tijelo se pojačano znoji kako bi se rashladilo, ali ako je vlažnost vazduha visoka u tom vlažnom okruženju, znoj ne može da isparava s kože. Tijelo zato troši dodatnu energiju pa se osjećamo iscrpljeno i umorno i dok sjedimo.

Nizak pritisak - više nesreća

Promjene vazdušnog pritiska direktno utiču na to kako se osjećamo. Tako variranje vazdušnog pritiska može da smanji sposobnost koncentracije, tvrde biometeorolozi. Zbog niskog pritiska i pospanosti, tada raste i broj saobraćajnih nesreća.