Suđenje Raičeviću je prvo zatvoreno suđenje za "teško ubistvo"

Igor Raičević je 25. novembra 2011. u Podgorici ubio suprugu Mariju Raičević i Ivana Dulovića, zeta predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2012. 10:17h

Suđenje Igoru Raičeviću prvi je slučaj isključivanja javost sa suđenja okrivljenom za krivično djelo "teško ubistvo", iako je u Višim sudovima u Podgorici i Bijelom Polju, bilo sijaset teških sudskih procesa.

Prema optužnici, Igor Raičević je 25. novembra 2011. oko 10.30 časova u Podgorici, u dvorišnom dijelu zgrada koje se nalaze u Ulici obala Ribnice i Ulici Četvrte proleterske, s umišljajem ubio suprugu Mariju Raičević i Podgoričanina Ivana Dulovića, zeta predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Odluku o isključivanju javnosti sa suđenja Raičeviću donijelo je juče Krivično vijeće sudije Milenke Žižić. U obrazloženju odluke vijeća, Žižić je kazala da se javnost isključuje radi zaštite interesa porodica oštećenih, kao i maloljetne djece stradalih.

Suđenje Igoru Raičeviću: Rođak pokojnog Dulovića psovao optuženog >>>

Otac Igora Raičevića: Moj sin je napravio gnusno djelo >>>

Porodicu užu i širu imaju okrivljeni i oštećeni u sudskom procesu za ubistvo mladog Podgoričanina 2001. U tom sudskom procesu, okrivljeni je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora za ubistvo. U istom procesu sudilo se i jednoj gospođi i majci, da je pomagala okrivljenom.

Pravosnažnom presudom, ona je oslobođena optužbe. Danas je ona udata, ima dvoje djece u novom braku. U tom procesu, novinari su izvještavali o ljubavnoj aferi u kojem je stradao mladić. Na suđenju koji je trajao nekolikos mjeseci, čulo se mnogo detalja iz privatnog života.

Iako je advokatica Radmila Ostojić tražila da se isključi javnost sa suđenja Nikšićaninu Antu Z. Ždraleviću, optuženom za ubistvo sugrađanina Lazara Laza Trip-kovića, sud je to odbio. Ostojić je predložila je da se isključi javnost sa glavnog pretresa radi zaštite interesa obju porodica.

Za javnost je bilo otvoreno suđenje Izeti Ličini za ubistvo supruga Sadika Ličine, osuđene na 15 godina zatvora.

U aprilu ove godine, sud je odlučilo da se bez prisustva javnosti sudi državljaninu Srbije Borivoju B. Jovanoviću (39) iz Pančeva, optuženom za silovanje i teško ubistvo Rajke Kaluđerović (42) iz zetskog sela Mojanovići. U ovom slučaju, jasno je zašto je sud isključio javnost - za krivična djela silovanje suđenja nikada nisu otvorena za javnost.

Galerija

Bonus video: