Film "Sve to" po motivima priče Ognjena Spahića na Sarajevo Film Festivalu

Kratkometražni igrani film “Sve to” zamišljen je kao univerzalna priča o jedinstvenoj povezanosti oca i sina
484 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2012. 11:17h

Kratki igrani film Branislava Milatovića “Sve to” uvršten je u takmičarsku selekciju jednog od najznačajnih filmskih festivala u Evropi, Sarajevo Film Festivala koji će se ove godine, 18. put održati od šestog do 14. jula.

U selekciji kratkog igranog filma odabrano je deset ostvarenja, a Milatovićev film je prvi iz Crne Gore koji je ušao u takmičarski program ovog festivala. Ovo je ujedno i njegova svjetska premijera.

Slavko Štimac snima u Crnoj Gori, scenario po Spahićevoj priči >>>

Želim da stvaram film iz Crne Gore, a ne za Crnu Goru >>>

"S obzirom na to da je u pitanju tek moj drugi kratki igrani film, smatram velikim uspjehom ušečće na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u okviru takmičarskog programa. Mislim da je to značajan podatak u mojoj rediteljskoj biografiji i može biti dobra preporuka za naredne filmske projekte. Na neki način ovo doživljavam kao fazu ka dugometražnom igranom filmu. Očekujem da će poslije Sarajevo Film Festivala film obići brojne svjetske festivale i imati uspješan festivalski život", kazao je Milatović.

Glavne uloge u filmu tumače Slavko Štimac, Momo Pićurić, i jedanaestogodišnji Jovan Miranović. Scenario su napisali Milatović i Ognjen Spahić po motivima istoimene kratke Spahićeve priče. Direktor fotografije je Ivan Kostić, direktor filma Ivan Đurović. Muziku je uradio Milivoje Pićurić, montažu Vladimir Radovanović, a dizajn zvuka Bobo Stanišić. Producent filma je Montenegro Art Production iz Podgorice, a izvršni producent je Artikulacija Produkcija.

Kratkometražni igrani film “Sve to” zamišljen je kao univerzalna priča o jedinstvenoj povezanosti oca i sina. Desetogodišnjem dječaku Danilu preminula je drugarica iz odjeljenja. Dječačka razmišljanja o sahrani i obavezama koje on ima kao predsjednik odjeljenja otac želi da zamjeni izletom.

Zaštititi svopstveno dijete od nepotrebnog iskustva zvanog sahrana, odlaskom na pecanje za oca postaje mnogo teži zadatak od očekivanog.

Branislav Milatović, reditelj, rođen je 1985. u Titogradu. Završio je osnovne i specijalističke studije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, odsjek za filmsku i TV režiju u klasi profesora Branka Baletića. Diplomirao je sa kratkim igranim filmom “Noć ljubavi” koji je dio omnibusa “Ljubav, ožiljci”.

Elma Tataragić, selektorka Takmičarskog programa - kratki film Sarajevo Film Festival je “Vijestima” kazala da ukoliko smatramo da kroz radove mladih autora možemo vidjeti kako će izgledati kinematografija za deset godina, onda se s ponosom može najaviti ovogodišnja selekcija Takmičarskog programa kratkog filma i nadati se svjetloj budućnosti.

"Budući da smo dobili rekordan broj prijava i da je bilo puno snimljenih kratkih filmova u regiji tokom prošle godine dana, od početka je bilo očigledno da će nam biti neophodne smjernice koje će odrediti pravac cijele selekcije.

Ovogodišnji ton selekciji, u svakom slučaju, dala je nova generacija mladih autora koji su na samom početku karijere. Svih deset izabranih filmova su hrabri, iskreni, nepretenciozni i dirljivi te zajedno čine kolaž glavnih tema današnjeg društva i načina na koji ta pitanja i problemi utiču na novu generaciju koja pokušava naći svoje mjesto u svijetu. Filmovi su vizuelno rafinisani, sročeni smjelim filmskim jezikom i snažnim naracijama kojima se režiseri odvažno igraju i eksperimentišu. Neki su filmovi dirljivi i prilično ozbiljni u pristupu, poput filma “Sve to” Branislava Milatovića iz Crne Gore", kazala je Tataragić.

Galerija

Bonus video: