Festival "Odakle zovem" od 2. do 5. jula

Program festivala otvara promocija knjige Mirka Kovača “Malvina i druge priče”, koju je uredio književnik Božo Koprivica
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2012. 11:46h

Međunarodni festival "Odakle zovem", održavaće se od 2. do 5. jula u knjižari Karver u Podgorici, a ovogodišnje izdanje predstaviće najbolje savremene književnike iz svijeta i regiona i književno stvaralaštvo kroz filmske i pozorišne poetike i audio forme.

Festival, četvrti po redu, ove se godine odvija pod sloganom “Nostalgija za horizontom”,

"Cilj festivala je da podrži razvijanje kritičke svijesti o književnim i umjetničkim djelima, da predstavi autore i njihovo stvaralaštvo u neposrednom kontaktu sa publikom, da popularizuje književnost i da promoviše crnogorsku književnu produkciju u regionu i svijetu", rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili menadžer festivala Varja Đukić, PR AD Plantaže Marija Rajković i producent Sehad Čekić.

Programski segmenti festivala, okrugli stolovi, diskusije, projekcije i književne večeri, naslovljeni su po knjigama priča i poezije Rejmonda Karvera: "Gdje se voda spaja s drugom vodom", "“Bez velikih riječi molim", "Kratki rezovi"...

Predstavnici "Traduki", evropske mreže za književnost, najavili su svoje prisustvo na ovogodišnjem Festivalu

Program festivala otvara promocija knjige Mirka Kovača "Malvina i druge priče", koju je uredio književnik Božo Koprivica.

Crnogorskoj publici će se predstaviti i jedan od najpoznatijih književnika današnjice Tomaž Šalamun u večeri "Narodi koji prestanu pripovijedati". Ovaj slovenački pjesnik izvanredno je značajan za generacije čitalaca i pisaca i smatra se jednom od najistaknutijih ličnosti poetske avangarde Istočne Evrope. Poezija koju je Šalamun pisao, piše i dalje, prevedena je na mnoge jezike i danas pripada svjetskom nasljeđu.

Tokom festivala će se govoriti i o stvaralaštvu Rejmonda Karvera, pod čijim se velom odigrava ova knjiđževna manifestacija. O njemu će govoriti Tes Galager, Ognjen Spahić, Ljubomir Đurković, Flavio Rigonat.

Drugo veče festivala obilježiće i veliko veče poezije kada će publici čitati: Tes Galager, Tomaž Šalamun, Vladimir Kopicl, Mirjana Stefanović, Ibrahim Hadžić, Mladen Lompar, Ljubomir Đurković, Pavle Goranović, Aleksandar Bečanović, Vladimir Đurišić, Nebojša Nikčević, Marko Pogačar, Martina Vidaić, Faruk Šehić, Dušan Đurović, Dragana Tripković, Jelena Nelević.

Tročlani žiri je odabrao najboljih 20 priča od kojih će tri dobiti nagrade

Muzički dio festivala čini koncert jednog od najpopularnijih muzičara i pjesnika u regionu Damira Avdića koji će predstaviti “Main kapital”. Avdić je pjesnik, pisac, gitarista, performer i osnivač pank bend ”Rupa u zidu”, sa kojim je snimio pet albuma. “Njegov najnoviji solo album 'Mein kapital' sučeljava predvodnike globalnih protesta uperenih protiv perjanica finansijskog sistema, anonimne internet komentatore, desničare, zvezde rijalitija i običan puk”.

U segmentu festivala “Bez velikih riječi, molim predstavljaju se autori, izdavači i prevodioci iz regiona. “Drama, dramatizacija, dramaturgija...” je naslov ovogodišnjeg programa sa namjerom skretanja pažnje na savremeno dramsko stvaralaštvo u regionu i na različite dramske i pozorišne poetike.

O dramskom i pozorišnom stvaralaštvu govoriće Ljubomir Đurković, Radmila Vojvodić, Božo Koprivica, Goran Ferčec, Teofil Pančić, Boris Liješević. Razgovor će voditi pozorišni kritičar Bojan Munjin. Razgovor je namijenjen studentima dramaturgije, glume, pozorišne i filmske režije i dramskim i filmskim stvaraocima.

Isti program obuhvata i "Nostalgija za horizontom - crnogorski romanopisci na kraju drugog milenija i južnoslovenski kontekst", a na ti temu će govoriti Božo Koprivica, Tomaž Šalamun, Nenad Popović, Vladimir Kopicl, Teofil Pančić, Rajko Cerović, Ljubomir Đurković, Sreten Ugričić, Marko Pogačar, Pavle Goranović, Kruno Lokotar, Andrej Nikolaidis, Faruk Šehić.

Gosti festivala biće i napopularniji pisci regiona Predrag Lucić, Faruk Šehić, Sreten Ugričič i Goran Ferčec, a moderator je Lokotar, urednik izdavačke kuće Algoritam.

Predstavnici "Traduki", evropske mreže za književnost, najavili su svoje prisustvo na ovogodišnjem Festivalu. Njihovo prisustvo osnažiće kontakte crnogorskih autora i svih prisutnih u regionu i na njemačkom govornom području.

U filmskom programu Kratki rezovi, biće predstavljeno djelo Lordana Zafranovića, o kome će govoriti Božo Koprivica, Andro Martinović, Varja Đukić i sam autor. Tokom festivala predviđene su i projekcije njegovih filmova.

Konkurs Vranac

Treći međunarodni konkurs Vranac – Najbolja kratka priča 2012. raspisan je 15. marta 2012. godine a završen je 15. aprila 2011. godine. Nakon objave u elektronskim medijima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, na konkurs je pristiglo 519 priča koje odgovaraju propozicijama.

Tročlani žiri je odabrao najboljih 20 priča od kojih će tri dobiti nagrade. Priča su objavljene na web stranici www.karver.org. Tri nagrade za najbolju priču biće dodijeljene u vinskom podrumu Šipčanik 5. jula, a pokrovitelj konkursa je AD Plantaže - 13. jul.

Bonus video: