Boretin advokat: Svjedok Zoran Vlaović je blago retardiran

Prema toj izjavi, Boreta je kazao "sredismo ili oduvasmo smrada". Potom ga je Vlaović pitao da li ga je Čila Šćekić skinuo, na što je ovaj potvrdno odgovorio
228 pregleda 0 komentar(a)
Ljubo Bigović i Saša Boreta, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ljubo Bigović i Saša Boreta, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.06.2012. 20:58h

Saša Boreta, optužen da je podstrekivao na ubistvo inspektora Slavoljuba Šćekića, pitao je u zatvoru bivšeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića kojom brzinom bi mogao da ispali tri rakete na Splendid, dodajući da se od vlasnika tog hotela može uzeti veliki novac.

To piše u iskazu Vlaovića, čijim je čitanjem nastavljeno suđenje za ubistvo Šćekića u Višem sudu. Na glavnom pretresu, pročitani su Vlaovićevi iskazi iz istažnog postupka 28. 02. 2006, sa suđenja od 12. 03. i 22. 03. 2008. i njegov iskaz koji je dao specijalnom tužiocu 2006.

Zbog podstrekavanja na ubistvo inspektora Šćekića, okrivljeni su Saša Boreta i Ljubo Bigović, dok su zbog ubistva inspektora, okrivljeni Ljubo Vujadinović i Milan-Cila Sćekić. Alan T, Kožar je okrivljen, sa BigovićemJ Boretom, za pokušaj reketiranja Žarka Radulovića i podmetanja eksplozivnih naprava na hotel "Splendid".

Boreta je ukazao na niz različitih kazivanja svjedoka. Na to je reagovala majka ubijenog inspektora, Milka, koja je Boretu nazvala ubicom i kazala da ga više ne može slušati

Advokat Dragoslav Ognjanović protivio se čitanju, predlažući sudu da Vlaovića sasluša na glavnom pretresu: "Imperativ je da Vlaović dođe u sudnicu, bez obzira da li će sud njegov iskaz pročitati ili će preslušati audio zapis".

Vlaović je u istrazi kazao da je bio smješten u karantin-sobu zajedno sa Boretom u decembru 2005. i daje Boreti kazao da je bio pripadnik vojne policije Republike Srpske na ratištu.

Navodi da ga je Boreta pitao kojom brzinom bi mogao da ispali tri rakete "zolje" na Splendid i daje dodao da se od vlasnika tog hotela može uzeti veliki novac.

Vlaović je tada kazao i da je, dok je ležao na krevetu u spuškom zatvoru, pozvao sestru, pozdravljajući je "đe si Šćekićušo". Nakon tih riječi, tvrdi, Boreta se pridigao i pitao ga da li je u srodstvu sa ubijenim inspektorom.

Prema toj izjavi, Boreta je kazao "sredismo ili oduvasmo smrada". Potom ga je Vlaović pitao da li ga je Čila Šćekić skinuo, na što je ovaj potvrdno odgovorio.

Boreta je dodao, piše u izjavi Vlaovića, da je još jedna osoba iz Beograda učestvovala u ubistvu Šćekića, obrazlažući da je inspektor ubijen jer je "zavukao nos tamo gdje nije smio".

Advokat Branislav Durutović naveo je da je sudsko vijeće uskraćeno da vidi Vlaovića u sudnici, ocjenjujući da se radi o "blago retardiranoj osobi, na granici tuposti".

Primijetio je da je apsurdno da se ne pominje novac kojim je plaćeno ubistvo, već da je Vlaović rekao da mu se Boreta prilikom zajedničkog boravka u zatvoru povjerio da ga je finansiranje ubistva koštalo "kao dva ferarija".

Durutović je kazao da je Radulović policijski saradnik i da zbog toga nije kredibilan svjedok, jer su njegova saznanja "tipično policijska"

Advokat Danilo Mićović tvrdi da je Vlaović privremeno izašao iz zatvora, jer je tako nagrađen za lažno svjedočenje. Pitao je šta je država preduzela da Vlaovića vrati u zatvor jer se ovaj nikada nije vratio na izdržavanje preostalog dijela kazne.

Na suđenju u martu 2008. Vlaović je rekao da mu se Boreta povjerio u zatvoru u Spužu da je ubistvo plaćeno u vrijednosti od dva ferarija -oko 340.000 eura.

Stojanka Radović, zamjenik vrhovnog državnog tužioca je juče kazala da je Vlaović ovaj iskaz dao dvije godine nakon istražnog postupka, da su oba iskaza identična, što govori da je istinito predstavio čitav događaj.

"Pitanja i primjedbe koja je odbrana tada istakla na suđenju su bile svojevrstan pokušaj da se ospori kredibilitet ovog svjedoka, kao i da se on diskredituje, ali u tome nijesu uspjeli", smatra Radović.

Adovakat Ognjanović je ocijenio da je Vlaović katastrofalno loše instruiran svjedok: "Ili ćete dovesti Vlaovića u sudnicu da svjedoči, ili sklonite sve njegove izjave iz predmeta".

Sa stavom da svjedok nema kredibilitet, saglasio se i advokat Borivoje Borović, ističući da je njegov branjenik Ljubo Bigović apsolutno nevin: "Smatram da bi bila farsa da se presuda pozove na ovaj iskaz".

"Milan - Čila Šćekić nije mogao da učestvuje u podmetanju eksplozija na Splendid, jer se u to vrijeme nalazio u zatvoru"

Advokat Đukanović se pozvao na medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da je Bigović imao povrede obje noge, da se kretao uz pomoć štaka, osporavajući tvrdnju Vlaovića daje mogao da učestvuje u bombaškim napadima na Splendid.

Šćekići opet udaljeni iz sudnice

Boreta je ukazao na niz različitih kazivanja svjedoka. Na to je reagovala majka ubijenog inspektora, Milka, koja je Boretu nazvala ubicom i kazala da ga više ne može slušati.

On je kratko odgovorio da nije ubica, nakon čega je sudija naredila obezbjeđenju da udalji porodicu Šćekić iz sudnice.

Poslije čitanja izjave koju je Vlaović dao tužiocu, Boreta je istakao nove primjedbe: "Milan - Čila Šćekić nije mogao da učestvuje u podmetanju eksplozija na Splendid, jer se u to vrijeme nalazio u zatvoru. Takođe, Ljubo Vujadinović nije mogao da učestvuje u podmetanju treće eksplozije, kao i u ubistvu, jer se tada nalazio u zatvoru u Hrvatskoj, a zatim u Subotici. Brojne su nelogičnosti u izjavama Vlaovića i sve je to gola laž. Vlaović je prvo rekao u istrazi da je u ubistvu učestvovao neki momak iz Beograda, dok je na glavnom pretresu rekao daje u ubistvo učestvovao Ljuba Vujadinović", rekao je Boreta.

Suđenje se nastavlja 2. jula.

"Radulović je suradnik policije"

Na suđenju su pročitane izjave Žarka Radulovića, suvlasnika hotela "Splendid" koje je dao specijalnom tužiocu Stojanki Radović 2006. Tada je kazao da je siguran da iza podmetanja eksploziva na hotel stoji kriminogena grupa iz Bara i Budve čiji su članovi Boreta, Bigović i Kožar.

Nakon druge eksplozije, od bivšeg službenika SDB-a BiH Mirka Subotića čuo je da je u pozadini reket. Prema njegovom kazivanju, Subotić mu je rekao daje na prodaju kuća Nikole Borete za 2,7 miliona eura, a da je on dužan 300.000 eura Saši Boreti. Subotić mu je rekao i da će mu Nikola Boreta kuću ponuditi za 2,5 miliona eura, jer je dobar čovjek.

Radulović je ta saznanja prenio pomoćniku MUP-a Miću Orlandiću i Slavoljubu Šćekiću. Kada je otišao na razgovor kod Nikole Borete, ovaj mu je kazao tačno ono što mu je ranije rekao Subotić.

U tadašnjoj izjavi, Radulović je kazao da mu je Šćekić, nekoliko dana prije nego što je ubijen, rekao da će saznati ko je sve učestvovao u podmetanju eksplozija i da će im "on doći glave".

Ognjanović je predložio da Subotić svjedoči, kako bi se provjerio iskaz Radulovića.

Durutović je kazao da je Radulović policijski saradnik i da zbog toga nije kredibilan svjedok, jer su njegova saznanja "tipično policijska".

Boreta je ukazao na niz različitih kazivanja svjedoka. Na to je reagovala majka ubijenog inspektora Milka, koja je Boretu nazvala ubicom i kazala da ga više ne može slušati.

On je kratko odgovorio da nije ubica, nakon čega je sudija naredila obezbjeđenju da udalji porodicu Šćekić iz sudnice

Bonus video: