Pakistanska pjevačica ubijena, jer je prkosila talibanima

Kao razlog ubistva navodi se pjevačicin bunt, jer je prkosila talibanskom dekretu o zabrani pjevanja i igranja
56 pregleda 2 komentar(a)
Gazala Džaved, Foto: 2.bp.blogspot.com
Gazala Džaved, Foto: 2.bp.blogspot.com
Ažurirano: 19.06.2012. 16:39h

Pakistanska pjevačica Gazala Džaved ubijena je u ponedeljak veče na sjeverozapadu Pakistana. Kao razlog ubistva se navodi pjevačicin bunt, jer je prkosila talibanskom dekretu o zabrani pjevanja i igranja, kako su saopštili policijski i bolnički zvaničnici.

Džavedova je jednom prilikom izjavila da su joj poslednjih godina uspon talibana u regionu i zabrana pjesme i igre otežavali snimanje i izvođenje pjesama.

Kako navodi mreža Si-En-En, policija je osumnjičila njenog bivšeg supruga za ubistvo.

Do tragičnog događaja je došlo kada se Gazala vraćala se kolima kući, zajedno sa ocem poslije tretmana u kozmetičkom salonu.

U jednom trenutku u susret su im pojurili naoružani muškarci na motociklu i zasuli vozilo kišom metaka. Džavedova je pogođena sa šest metaka, a smrt je konstatovana u bolnici u Pešavaru, glavnom gradu pakistanske provincije Kiber-Paktunkva. Pjevačicin otac je takođe ubijen.

Prošle godine ova umjetnica se našla u središtu pažnje javnosti kada je podnijela zahtijev za razvod od muža, pošto je saznala da mu nije jedina žena. Rijetko se koja Pakistanka usudi na ovakav korak, budući da se u društvu u kome vladaju muškarci zahtiev za razvod od supruga smatra njegovim nepoštovanjem.

Poslednjih godina uspon talibana u regionu i zabrana pjesme i igre otežavali su Džavedovoj i ostalim muzičkim umjetnicima snimanje i izvođenje pjesama u Pakistanu. Zbog toga je svoje najnovije pjesme i muzičke spotove snimala u Dubaiju. Svjetsku javnost je nedavno šokirao i slučaj kada je rulja od 50 ljudi ubila pet žena u Pakistanu jer su pjevale sa muškarcima.

Poznata pjevačica je snimila mnoštvo pjesama na paštu jeziku i stekla veliku popularnost među mladim i progresivnim Paštunima na sjeverozapadu zemlje.

Bonus video: