Najidealnija pića za tropske vrućine

6 komentar(a)
voda, vrućine, Foto: Luka Zeković
voda, vrućine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.06.2012. 13:44h

Ima ih zaslađenih i nezaslađenih, gaziranih i negaziranih, od svježeg voća i povrća ili vještačkih aroma. Izbor je tako veliki da može zadovoljiti sve ukuse, a upravo je ukus najčešće temeljni kriterijum za izbor napitka.

Voda

Bez vode nema života. Otapa i transportuje hranjive materije kroz organizam, na određeni način reguliše tjelesne funkcije, rad pojedinih organa i organizma u cjelini, eliminiše štetne materije iz organizma i održava tjelesnu temperaturu.

Bez dovoljno tečnosti počinjemo da osjećamo umor i glavobolju, a nedostatak vode je posebno vidljiv na koži.

Voda održava našu kožu mekšom, elastičnijom i, prije svega, mlađom.

Voćni sokovi

Voćni sokovi su zdravi, ali pripazite! Mnoge kupovne vrste sadrže dodate šećere i aditive.

Najbolje je da se voćni sok napravi, s kombinacijom voća po vlastitom izboru.

Ako ste previše lijeni za to, obavezno pročitajte deklaraciju na proizvodu, kako biste ipak uzeli onaj sa 100 odsto voćnog sadržaja.

Sastoje se od vode, šećera, kiselina, voćnog koncentrata i konzervansa koji sprečava krvarenje. Postotak voća je u njima vrlo različit.

Čaj

Čaj je jedan od ljetnih napitaka koji će najbolje da vas okrijepi i utoli žeđ. Zahvaljujući prisutnosti stimulišućih sastojaka (teobromin, kofein) djeluje kao tonik za nervni i krvni sistem, idealan je u borbi protiv malaksalosti, gubitka soli i sparine.

Sadrži gotovo dvostruko više kofeina od kafe, ali kako je on vezan za tanin, daleko je manje agresivan. Osim toga, različiti načini pripreme ova dva napitka čine da jedna šoljica čaja sadrži manje kofeina (30-50 mg na 150 ml) od šoljice kafe (45-100 mg na 25 ml).

Ali, ne treba pretjerivati, jer može da uzrokuje nesanicu i nervozu.

Ne bi trebalo da popijete više od 4-5 šoljica tokom dana.

Zaboravite na gazirane napitke.

Bonus video: