Dukić: Svaki sportista sanja Olimpijske igre

Međunarodni olimpijski komitet poslao poziv da na osnovu ''wild card'' na olimpijskom jedriličarskom turniru u klasi laser standard učestvuje naš najbolji jedriličar Milivoj Dukić
65 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2012. 10:44h

Crnogorska ekspedicija na Olimpijskim igrama u Londonu biće bogatija za još jednog člana. Naime, juče je Olimpijski komitet poslao poziv našoj zemlji da na osnovu ''vajld kard'' učestvuje na olimpijskom jedriličarskom turniru u klasi “laser standard”.

Takvu mogućnost Crnoj Gori izborio je naš najbolji jedriličar, devetnaestogodišnji Milivoj Dukić. Mladi Novljanin je mjesto na Olimpijskim igrama zaslužio dobrim jedrenjem u prethodnoj sezoni kada je na prvenstvima svijeta u Pertu i Boltenhagenu bio na korak da kroz kvalifikacije osigura plasman u London.

Međutim, zbog neiskustva i pomanjkanja sreće Dukić nije uspio. Ipak, naš jedriličar je sada imao sreće, jer je zbog odustajanja Belgije i Švajcarske, a kao prvi sljedeći kandidat od onih koji se nisu kroz kvalifikacije plasirali, Dukić od organizatora Olimpijskih igara dobio poziv da učestvuje na najvećoj sportskoj smotri.

"Svaki sportista sanja o tome, vjerovatno sad trenutno nisam ni svjestan činjenice da ću nastupiti na Olimpijskim igrama. Izuzetno sam srećan zbog toga što ću imati priliku da se takmičim sa najboljim jedriličarima svijeta i uopšte imati to iskustvo da vidim najbolje sportiste na svijetu u Londonu", kazao je Dukić neposredno pošto je saznao da će biti jedan od 33 sportista koji će predstavljati Crnu Goru na Olimpijskim igrama.

Vijest da će još jedan Novljanin biti na najvećoj svjetskoj smotri sportista svima je na Škveru izmamila oduševljenje, jer je Dukić omiljen u svome gradu, a i svi znaju koliko je truda ovaj devetnaestogodišnjak uložio da svoje jedrenje dovede do nivoa olimpijskih normi.

Obavještenje da je naša zemlja na olimpijskom jedriličarskom turniru dobila pravo učešća prvo je u Milivojev matični klub JK “Jugole Grakalić” stiglo iz svjetske jedriličarske organizacije.

"Zaista smo svi bili presrećni kada smo otvorili imejl koji je stigao iz ISAF-a. Ovo je kruna desetogodišnjeg truda i rada. Mislili smo da će plasman ostvariti ranije, jer je imao odlične rezultate ove sezone, ali i ovako je više nego odlično. Otvorila su se dva mjesta i na osnovu njegovih dobrih rezultata i tome što je visoko plasiran na svjetskim rang listama dobio je poziv i mogućnost da učestvuje u Londonu", kazao je predsjednik kluba “Jugole Grakalić” i član UO Jedriličarskog saveza, Predrag Vukčević.

Dukiću je na prvenstvima svijeta u Pertu i Boltenhagenu oba puta plasman na OI kroz kvalifikacije izmakao za jednu poziciju i uveliko se pričalo da će, ukoliko se otvori bar jedno mjesto naš jedriličar biti prvi pozvan.

"Nažalost, dva puta sam izgubio kvalifikacije za jedno mjesto. Mogu da kažem da tada nisam baš imao sreće, ali dobio sam poziv pošto su dvije nacije odustale, jer nisu ispunile svoju nacionalnu formu. Ispunile su međunarodnu, ali nisu ono što im je država zahtjevala da budu među prvih 12 nacija na Svjetskom prvenstvu.

Pošto sam ja bio dva puta na domak kvalifikovanja, ja sam bio prvi koji je trebao dobiti tu vajld kartu", objašnjava Dukić, koji je još po starosnom ketegorisanju junior, ali će zahvaljujući svom velikom talentu i fizičkim predispozicijama u klasi “laser standard”, koja je najmasovnija i najteža, na olimpijskom turiniru u Vejmutu pored Londona će jedriti među 48 takmičara iz isto toliko zemalja.

"Moram da provjerim, ali mislim da je ubjedljivo najmlađi takmičar u istoriji koji će u klasi “standard” nastupiti u Londonu", ističe Vukčević.

Galerija

Bonus video: