UMJETNOST U GRADU

Najavljen Kotor Art: Kultura nije trošak već investicija

“Kotor Art” će se odvijati kroz Dječji festival pozorišta za djecu, Don Brankove dane muzike, “Kotor Art” teatar, Pisanje grada, Radionicu arhitekture, Pjacu od filozofa
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2012. 09:14h

Spektakularnim “Labudovim jezerom” na štulama, ulični teatar “La Terra Nuova” iz Peruđe otvoriće 1. jula na Trgu od oružja, četvrti Međunarodni festival “Kotor Art” i jubilarni 20. “Kotorski festival pozorišta za djecu”.

Međunarodni festival “Kotor Art” 2012. počeće 1. jula i trajati do 15. avgusta. Tokom 45 festivalskih dana, preko 1.500 umjetnika i djece iz 25 zemalja izvešće 107 programa.

“Kotor Art” će se i ove godine odvijati kroz više segmenata. Dječji festival pozorišta za djecu, Don Brankove dane muzike, “Kotor Art” teatar, Pisanje grada, Radionica arhitekture, Pjacu od filozofa, a pod okriljem “Kotor Arta” od ove godine je i Festival klapa u Perastu.

"Ukupan budžet festivala je 680 hiljada eura, od čega grad Kotor učestvuje sa 180 hiljada"

Umjetnički direktor festivala “Kotor Arta” Paolo Mađeli je na konferenciji za novinare kazao da je kultura pogrešno posmatrana kao trošak, te da je to u stvari najprofitabilnija investicija jedne zemlje u svakom smislu.

"Jer kad uzmete u obzir ovih 1.500 umjetnika koji će boraviti u Kotoru, samo da umnožimo njihov trošak koji će imati ovdje, to daleko prevaziđe sumu koju mi investiramo u ovaj festival, a koja je jako mala.

Ukupan budžet festivala je 680 hiljada eura, od čega grad Kotor učestvuje sa 180 hiljada, od koprodukcije i sredstava sponzorstva uspjeli smo skupiti sumu od 150 hiljada, a ostatak finansira Ministarstvo kulture. Međutim, sada ne možemo tačno reći koji će iznos opredijeliti jer je rebalans budžeta u toku", kazao je Mađeli.

"Brend" po kojem je Kotor poznat

On je podsjetio da je UNESKO pokrovitelj ovog festivala od njegovog osnivanja, te da se to nije desilo u svjetskim okvirima u posljednjih 50 godina, i da bi ovaj festival trebalo da bude brend po kojem bi Kotor bio poznat u cijelom svijetu.

“Kotor Art” Don Brankovi dani muzike, koji se održavaju već 11 godina održavaće se od 13. jula – 13. avgusta, a ugostiće umjetnike iz 14 zemalja

Sekretar za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Kotor Nenad Radunović kazao je da Opština, s obzirom na tešku materijalnu situaciju nije mogla da odvoji više sredstva, jer je budžetom za ovu godinu za kulturu planirano 300 hiljada eura, od čega 90 hiljada za “Kotor Art”, 90 hiljada za dječji festival i 50 hiljada za smotru mode.

Na konferenciji su govorili umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike Ratimir Martinović, predsjednik Fondacije kotorski festival, pozorišta za djecu Petar Pejaković, koordinatorka projekta “Kotor Aps” Dijana Vučinić i umjetnički direktor Festivala klapa Perast, Milan Kovačević.

Labudovo jezero, Afričke bajke...

Na Festivalu pozorišta za djecu najavljeno je izvođenje 73 programa, od čega 15 profesionalnih pozorišnih predstava, 33 programa dječjeg stvaralaštva, 6 teorijskih i 8 animacionih programa, kao i 11 umjetničkih radionica.

Na međunarodnoj ljetnjoj školi arhitekture “Kotor Art” APSS (Arhitectural Prison Summer School) pojaviće se najznačajnija imena iz te oblasti

Preko 280 profesionalaca nastupiće u hit predstavama poput “Labudovo jezero” italijanskog teatra La Terra Nuova, “Afričke bajke” koprodukciji teatara iz Zimbabvea i Austrije, “Pinokio” više puta nagrađivanoj predstavi iz Francuske, a u povodu jubileja ove najznačajnije manifestacije posvećene pozorišnom stvarlaštvu za djecu i mlade u Jugoistočnoj Evropi.

Umjetnici iz 14 zemalja

“Kotor Art” Don Brankovi dani muzike, koji se održavaju već 11 godina održavaće se od 13. jula – 13. avgusta, a ugostiće umjetnike iz 14 zemalja. Nastupiće 3 orkestra sa 6 dirigenata, 40 solista i kamernih sastava, među kojima su neprikosnovene zvijezde današnjice u svijetu umjetničke muzike Miša Majski i Denis Macuev.

Publika će biti u prilici da čuje preko 100 djela, što je oko 20 sati najkvalitetnije umjetničke muzike.

Od Antigone do Angele Merkel

Na međunarodnoj ljetnjoj školi arhitekture “Kotor Art” APSS (Arhitectural Prison Summer School) pojaviće se najznačajnija imena iz te oblasti koja će u prostoru starog kotorskog zatvora (Apsa) zajedno sa studentima promišljati o prostoru i arhitekturi.

Međunarodni festival “Kotor Art” će 13. i 14. avgusta zatvoriti dvije predstave u francusko-italijanskoj koprodukciji

Kotor Art Pjaca od filozofa pod sloganom “Od Antigone do Angele Merkel: politički teatar, teatralna politika” će svojim teorijskim diskursom upriličiti susret sa Antoniom Negriem, zasigurno jednim od najznačajnijih imena današnjice u svijetu političke teorije i filozofije.

Međunarodni festival “Kotor Art” će 13. i 14. avgusta zatvoriti dvije predstave u francusko-italijanskoj koprodukciji, rađene po Negrijevim tekstovima “Trilogy of Critics” u režiji Barbare Nikolie.

Od 2. do 5. avgusta, na različitim lokacijama u Perastu i Kotoru, održaće se programi koji čuvaju tradiciju klapskog pjevanja u Boki u okviru “Kotor Art” festival klapa.

Tri premijere

“Kotor Art” teatar će od 20. jula do 11. avgusta imati tri premijere i reprizu pozorišne predstave “Njegoš, vatre”, rađene po motivima iz djela “Luča mikrokozma” Petra II Petrovića Njegoša u režiji Paola Mađelija i Radmile Vojvodić , Krležina “Leda”, u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih i Zetskim domom sa Cetinja u režiji Anice Tomić.

Koliko umjetnost može biti upotrebljiva u kontekstu zahtjeva kapitalističke mašine naše epohe?

Predstava “Guliver” u režiji Petra Pejakovića je u cjelosti produkcija “Kotor Arta”, a predstava ”Egzistencija” po tekstu Edvarda Bonda koju će režirati Radmila Vojvodić radiće se u koprodukciji sa Crnogorskim narodnim pozorištem.

I ove godine, studenti umjetničkih fakulteta sa Cetinja ispisivaće grad. “Tama svjetlosti – upotrebljiva umjetnost”, festivalska je laboratorija kroz koju će, tokom 7 dana, studente cetinjskih akademija voditi slovenački umjetnik Marko Bulc.

Koliko umjetnost može biti upotrebljiva u kontekstu zahtjeva kapitalističke mašine naše epohe? Odgovore do kojih su došli studenti i njihov mentor će dati na završnoj prezentaciji 29. jula. Izvršni producent projekta “Kotor Art“ Pisanje grada je FDU sa Cetinja.

Preporučujemo za Vas