Misticizam mrtvih pjesnika: Žustra poetska debata

Veče je počelo čitanjem Puškinove pjesme “Prorok”, a nastavljeno u pravcu Poa, Bloka pa sve do Zukovskog
59 pregleda 0 komentar(a)
književno veče, Foto: Luka Zeković
književno veče, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.06.2012. 14:08h

“Misticizam mrtvih pjesnika”, bio je naziv večeri koju je nedavno organizovala NVO “Alternativna teatarska aktivna kompanija” (ATAK), na neuobičajenoj lokaciji za ovu priliku, terasi Hotela “Bojaturs”.

U okviru večeri, na sponatnoj debati, govorili su crnogorski pjesnici i dramski pisci Jelena Nelević, Vladimir Đurišić, Dušan Đurović, Dragana Tripković i Vasko Raičević.

Veče je počelo čitanjem Puškinove pjesme “Prorok”, a nastavljeno u pravcu Poa, Bloka pa sve do Zukovskog, kojeg je Đurišić izdvojio, na fonu svog razmišljanja da je misticizam zapravo u samom jeziku.

Vasko Raičević, dramski pisac i kritičar , u uvodnom izlaganju govorio o pojmu misticizma i njegovim vezama sa filozofijom, religijom i na kraju o uticaju na stvaralaštvo brojnih pisaca kroz cjelokupnu istoriju književnosti.

U okviru večeri nastupili su i poznati crnogorski DJ-evi Ryan Lubarda i BeGood

U razgovoru koji je uslijedio nakon toga, pisci su učestvovali u dinamičnom razgovoru, u koji se aktivno uključivala i publika.

Plakat za ATAK-ovo pjesničko veče, radio poznati crnogorski slikar Ratko Odalović.

Iz organizacije ATAK su kazali da je ovo prva u nizu ovakvih večeri, a da će sljedeća biti organizovana na novoj lokaciji, sa novom temom i učesnicima.

U okviru večeri nastupili su i poznati crnogorski DJ-evi Ryan Lubarda i BeGood.

Bonus video: