Piletiću će se i treći put suditi za ubistvo na Zlatici

Piletić je, po optužnici, u noći 14. jula 1999. godine u park šumi u naselju Zlatica, na podmukao način i iz koristoljublja ubio Paljevića
307 pregleda 4 komentar(a)
Veselin Piletić, Foto: Zoran Đurić
Veselin Piletić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.06.2012. 06:37h

Apelacioni sud Cme Gore ukinuo je prvostepenu presudu Veselinu M. Piletiću, kojom je oslobođen od optužbe da je na podmukao način u julu 1999. godine ubio Milana Paljevića, da mu ne bi vratio 27.000 njemačkih maraka; potvrđeno je "Vijestima" u Višem sudu u Podgorici.

Prvostepenu presudu u julu prošle godine izreklo je krivično vijeće sudije Ratka Ćupiča.

I ranijom presudom u novembru 2000. godine, Piletić je oslobođen optužbe, ali je ta presuda ukinuta nakon žalbe tužioca.

Prema optužnici Ljiljane Lakić, zamjenika višeg državnog tužioca, Piletić je u noći 14. jula 1999. godine u park šumi u naselju Zlatica, na podmukao način i iz koristoljublja ubio Paljevića.

Piletić je tako izbjegao da vrati devizni dug Paljeviću, a Paljević je tako spriječen da namiri dug sječom šume, vlasništvo Piletića, koja je trebalo da počne 17. jula 1999. godine, navodi se u optužnici.

Ćupić je u obrazloženju presude napisao da je nesporno utvrđeno da je Paljević posuđivao novac uz kamatu, a među kojima i Piletiću 27.000 njemačkih maraka, koji se nalazio na spisku dužnika.

"Na spisku dužnika dopisan je datum da je Piletić dužan. U sudskom postupku nije dokazano da je postojao taj dug, a Piletić je izjavio u odbrani da je izmirio dug. Sud je cijenio i izjavu svjedoka Slavoljuba Šćepanovića Izjava ovog svjedoka je-nelogična i neprihvatljiva da mu je Piletić dok su se sami rialazili u zatvorskoj ćeliji priznao ubistvo, te da se udario šakom u glavu govoreći: 'Kuku mene, majko, što uradih’.

Šćepanović je u istrazi kazao da mu je u glavu došlo da bude inspektor, sudija i tužilac i da je nastojao da otvori Piletića kako bi mu priznao ubistvo.

Šćepanović je tvrdio da mu je Piletić napisao prijeteću poruku na ceduljici da ne smije nikome govoriti: 'Znam da su bili ispektori, šta si im pričao jesi li što smo ja i ti pričali da jesi bio bi zaklan'.

Ovu ceduljicu su vještačili vještaci grafološke struke u Novom Sadu i Zagrebu, i koji su u nalazima utvrdili da rukopis nije Piletićev", kazao je sudija Ćupić u obrazloženju

Bonus video: