Spanać - kralj povrća s hlorofilom

Gotovo sve što smo rekli o spanaću, uz male razlike u procentima, može da se kaže i za blitvu. Vodi porijeklo sa Mediterana, a poznavali su je još Rimljani.
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 17:06h

Davno prije Popaja znalo se za veliki potencijal spanaća, ali on je uradio mnogo na njegovoj promociji. Arapi su ga u 15. vijeku donijeli u Španiju, odakle se širio po sjevernoj i srednjoj Evropi, a u 17.vijeku je bio jako popularan i spremao se sa šećerom. Da li ste znali da je spanać rekorder u sadržaju hlorofila među lisnatim povrćem i zato ga zovu “kralj povrća sa hlorofilom”?

Hlorofil je jedno u grupi od 13 jedinjenja sa antioksidantnim i antikancerogenim dejstvom koje nam podari spanać kada ga pojedemo. Odličan je izvor folne kisjeline, vitamina A, C I K (bitan za proces mineralizacije kostiju), gvožđa, magnezijuma, mangana. Dobar je izvor riboflavina, vitamina B6 I E, kalcijuma i kalijuma. Kao i salata i cvekla, sadrži nitrate, koji se u organizmu pretvaraju u azot – monoksid, a on je bitan za rad mitohondrija (to su fabrike enrgije u svakoj našoj ćeliji i centri ćelijskog metabolizma). Zato povoljno djeluje na stanja kod kojih se javlja poremećaj u njihovom radu (šećerna bolest, kardiovaskularna oboljenja).

Možete da mi kažete da ne volite spanać, a ja bih vam na to odgovorila – nema problema, uzmite blitvu! Gotovo sve što smo rekli o spanaću, uz male razlike u procentima, može da se kaže i za blitvu. Vodi porijeklo sa Mediterana, a poznavali su je još Rimljani. Kod nje se, za razliku od spanaća jedu i list i stabljike. List može da se sprema kao spanać, a drške da se bare ili proprže, kao šparoge.

Bogata je složenim ugljenim hidratima i zato je odličan izvor glukoze. I jedno i drugo zahtijevaju vrlo kratku termičku obradu blanširanjem ili na pari, koja traje svega nekoliko minuta, da se ne bi izgubila nutritivna svojstva. Imaju malu kalorijsku vrijednost, a veliku količinu lako probavljivih bjelančevina.

Zbog dosta biljnih vlakana, odlični su za eliminaciju toksičnih i otpadnih materija iz organizma, a kako apsorbuju vodu, doprinose osjećaju sitosti, pa se ne javljaju “krize gladi”.

U životu ipak nije sve idealno: zbog povećanog sadržaja oksalne, purinske i mokraćne kisjeline, ove dvije namirnice nijesu poželjne kod onih koji se liječe zbog gihta, artritisa, reume, bubrežnih i žučnih kamenaca.Oni kojima ne smetaju, uzimajući ih podržavaju svoj imuni sistem, jačaju kosti i zube, njeguju oči - čitav spisak je predug za ovaj tekst.I spanać i blitva sadrže karotenoide, bitne za sintezu vitamina A koji je čuvar naših sluzokoža i koji štite kožu od štetnih uticaja sunčevog zračenja. U narednom periodu, prema vremenskoj prognozi, učestaće posjete ovog povrća u naše kuhinje.

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: