Njega stopala: Koristiti kamen, izbjegavati žilete

Brnović kaže da stanje stopala može da se popravi u tri jednostavna koraka, za samo 15 minuta dnevno.
569 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 09:00h

Naša stopala su svakodnevno izložena naporima, ali koliko im pažnje i njege posvećujemo, posebno tokom vrelih ljetnjih dana?

„Tokom ljeta, naša su stopala tek djelimično zaštićena sandalama ili japankama, a time su i najviše izložena spoljašnjim uticajima. Ljeti se i puno više krećemo, a sunčeva toplina u velikoj mjeri može isušiti kožu na stopalima. Kao što brinemo o licu i tijelu, na koje nanosimo ulja i vlažne kreme kako bismo ih zaštitili od štetnih sunčevih zraka, tako i naša stopala zahtijevaju adekvatnu zaštititu”, kaže za “Vijesti” Snežana Brnović, vlasnica kozmetičkog centra “ Sneža”.

Ističe da njega stopala obično iziskuje malo više vremena od njege drugih djelova tijela, ali, napominje, da to ne znači da treba da ih zapostavimo.

“Briga za naša stopala je jako važna ukoliko želimo ostati aktivni tokom cijelog života. Čak i male povrede stopala mogu učiniti hodanje vrlo bolnim”, kaže Brnović.

Navodi da se njega stopala može učiniti lakšom ako se to redovno radi, a da bi se izbjeglo formiranje žuljeva.

Treba koristiti kamen ili turpiju za pete da bi se uklonila mrtva i suva koža, a izbjegavati žilete.

“Koža na stopalima nema ulja, zato ih treba redovno mazati. Prije odlaska na spavanje, mogu se namazati nekom masnom kremom ili melemom i navući mekane pamučne čarape”, navodi Brnović. Onim ljudima kojima radno mjesto podrazumijeva dugo stajanje, preporučuje da mijenjaju cipele obavezno svakih 6 mjeseci.

Brnović kaže da stanje stopala može da se popravi u tri jednostavna koraka, za samo 15 minuta dnevno.

„Prvi korak je kupka za stopala. Svake večeri napravite toplu kupku za stopala, u koju možete dodati morsku so i par kapi eteričnih ulja. Radite to, prije spavanja, sve dok se stanje vaših stopala ne popravi. Nakon toga je dovoljno je 1-2 puta sedmično”, kaže Brnović.

Drugi korak je piling, kupovni ili se napravi od smjese od maslinovog ulja, šećera i morske soli. Smjesom se dobro istrljajaju tvrda područja.

Nakon pilinga, potrebno je staviti dobru kremu za stopala.

Vlaga na stopalima nije poželjna, jer pogoduje razvoju gljivica, upozorava Brnović, pa ih treba dobro posušiti peškirom.

Dok se nanosi krema, poželjna je i blaga masaža, koja blagotvorno djeluje na cijeli organizam.

Opasnost od gljivica

„Pete su dio tijela koji trpi veliko opterećenje. Zbog toga je potrebno da posebnu pažnju obratimo na njih, ali i na to kakva je njega peta. Što se tiče problematike peta, žene najčešće griješe kada kupuju manji broj obuće i zato pete pucaju”, navodi Brnović. Napominje da sami sebi stvaramo problem pri čemu od uske obuće dobijamo žuljeve i kurje oči.

”Od cjelodnevnog nošenja zatvorene obuće pojavljuju se gljivice koje, ako se ne liječe adekvatno, stvaraju vrlo neprijatan problem, ne samo po osobu koja ih je dobila nego i po okolinu”, kaže Brnović.

Galerija

Bonus video: