Otvoren Grad teatar, baletane ometala muzika iz kafića i utakmica

Ponovila se ružna praksa da tokom festivalskog programa umjetnike ometa buka iz okolnih kafea
1 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2012. 13:29h

Baletskim gala koncertom „Život je igra“ sopstvenom produkcijom koju Javna ustanova „Grad teatar“ uradio sa baletskim studijom poznate baletske umjetnice Ašhen Ataljanc, otvoren je ovogodišnji festival „Grad teatar“.

Prije koncerta, festival je zvanično otvorio kompozitor Zoran Erić navodeći da je Festival Grad Teatar - Budva tokom prvih četvrt vijeka svoga postojanja izrastao u festival čije se produkcije danas smatraju neprocjenjivim i vrhunskim doprinosom pozorišnoj, prije svega, umjetnosti čitavog regiona.

„Ovaj festival je, hrabro i mudro vođen od samog početka, u jednom strašnom i ne baš kratkom trenutku naše istorije bio najsvjetlija tačka na umjetničkim prostorima koji su nekada činili Jugoslaviju i njenu okolinu.

Da Grada Teatra nije bilo, mnogi koji su dio velike porodice najistaknutijih pozorišnih posvećenika ne bi igrali nikada i nigdje ono što su ovdje odigrali. Makar i najkraće pominjanje svih koji su Festival Grad Teatar stvorili i održali trajalo bi previše.

Ja to neću učiniti, ali ostavljam ovu slatku obavezu svima koji danas ovaj festival vode i o njemu brinu. Oni, koji su na bilo koji način svih proteklih godina činili da Grad Teatar živi, raste i bude tu svakog leta neka znaju da su stvorili veliko djelo i učinili da svaki uloženi napor znači i ostvarenje sna čije trajanje nije omeđeno voljom pojedinca, već ga vodi moć i energija, koju samo umetnici i ljudi posvećeni umetnosti nose sa sobom“, poručio je Erić na otvaranju.

On je naglasio da nas ispunjava sjećanje na vrhunske domete dosadašnih festivala. „Glumci, igrači, pesnici, reditelji, muzičari, slikari, riječju, svi koji su svoju umjetnost ovdje donosili, darivali su ovom gradu, na svu njegovu ljepotu, i uzvišene trenutke istinskog umjetničkog nadahnuća. Kanjošu Macedonoviću od prije 25 godina, koji je označio početak slavnog puta Grada Teatra aplaudirao sam iz publike.

Ovom, koji se ponovo igra poslije 25 godina, pridružio sam se svojom muzikom. U međuvremenu, dogodile su se predstave u čijem sam stvaranju i sam učestvovao, a koje su, svaka na svoj način, označile nezaboravne trenutke ovog Festivala. Banović Strahinja, Karolina Nojber, San letnje noći, Antigona u Njujorku, Don Krsto, Kanjoš Macedonović….”, naglaiso je Erić.

Prema njegovime riječima mnogo je “onih koji su svoje znanje, umjetnost, ogroman entuzijazam i energiju uložili u Grad Teatar kako bismo poslije ovoliko godina osjećali ponos i zadovoljstvo što smo bili u prilici da budemo dio nečeg tako velikog”.

“ Sjajno je što se to i dalje događa, jer nezaustavljiva bujica emocija ponovo ispunjava Trg pjesnika, Prostor među crkvama, ispred Starog grada i sve druge prostore koje umjetnici svojim izborom i prisustvom oživljavaju i pretvaraju u mesta iz bajke, na kojima se pričaju najlepše priče, igraju najčudnije igre i čuje muzika fantastičnih instrumenata i zanosnih glasova”, zaključio je Erić.

Tokom 47 festivalskih večeri , biće izvedeno ukupno 56 programa.

Utakmica i muzika ometala baletane

U izvođenju epizoda najpoznatijih baleta, publika je imala prilike da uživa u baletskim bravurama Ašhen Ataljanc, Milana Rusa, Dejana Kolarova, Ane Pavlović, Jovice Begojeva i Tamare Ivanović, koji su još jednom dokazali da su vrh baletske umjetnosti na ovim prostorima

Nažalost, ponovila se ružna praksa da tokom festivalskog programa umjetnike ometa buka iz okolnih kafea, dok je umjetnicima baletskog studija velike muke zadavala fudbalska utakmica na Evropskom provenstvu, koja se uporedo da izvođenje baletskog koncerta prenosila na obližnjem video bimu.

“Žao mi je što za vrijeme naše predstave na video bimu je bila utakmica I što se čula muzika iz neke diskoteke, kafea. Mislim da to nije priličilo ovom događaju niti najboljim balestkim igračima trenutno u regionu, koji su došli u Budvu da otvore festival. Bila sam iznenađena time što se dogodilo “, kazala je Ataljanc.

Galerija

Bonus video: