Šaranović ćuti gdje je otišlo četvrt miliona eura

Policijska akademija godinama navodno nezakonito naplaćuje polaganje završnog ispita za zaštitara
424 pregleda 8 komentar(a)
Boban Šaranović, Foto: Boris Pejović
Boban Šaranović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.05.2018. 19:32h

Policijska akademija (PA) godinama navodno nezakonito naplaćuje polaganje završnog ispita za zaštitare, kojima u toj ustanovi organizuju obuku.

Završni ispit košta 137 eura, a za zaštitara je do sada navodno polagalo oko 2.000 osoba. To znači da je po tom osnovu Akademija prihodovala 274.000 eura.

Na osnovu dostupne dokumentacije Policijska akademija zakonito naplaćuje obuku, ali polaganje ne mogu naplaćivati, niti raspolagati tim novcem, što oni navodno čine već nekoliko godina.

“Vijesti” su imale uvid u uplatnice završnog ispita, koje potvrđuju da se novac sliva upravo na račun PA.

Prema saznanjima “Vijesti”, Akademija procenat novca od završnog ispita zadržava za sebe, a ostalo dijele članovima Komisije, čiji sastav navodno godinama nije mijenjan.

Direktor Policijske akademije Boban Šaranović duže od pola godine neće da objasni na osnovu čega ta ustanova naplaćuje polaganje ispita za zaštitara, kome raspoređuju taj novac. O tome kako PA naplaćuje polaganje, kome raspoređuje novac, ko su članovi komisije, od 31. januara ćuti i resorni ministar Damir Šehović, čija portparolka Milica Lekić je 5. marta u telefonskom razgovoru saopštila da će odgovoriti sjutradan.

Navodno nezakonito naplaćivanje novca i raspodjela nije zavrijedila ni pažnju predsjednika Vlade, čijeg savjetnika Srđana Kusovca su “Vijesti” prije više od dva mjeseca pitale da omogući odgovore o plaćanju završnog ispita na Akademiji.

Policijskoj akademiji bivši ministar prosvjete Predrag Bošković, potpisao je licencu za izvođenje Programa obrazovanja za osposobljavanje za sticanje stručnih kvalifikacija: Pratilac vrijednosti, Tjelohranitelj, Čuvar i Zaštitar tehničar. Od tada se u toj ustanovi gotovo svaka dva mjeseca organizuju se kursevi za Zaštitare.

Na zvaničnom sajtu Akademije prvi oglas za osposobljavanje za zanimanja iz oblasti Zaštite lica i imovine za zaštitar/ka lica i imovine, zaštitar/ka tehničar/ka (četvrti kurs) i pratilac/lja vrijednosti (treći kurs), objavljen je 28. septembra 2016. godine.

Šest dana prije toga objavljeno je da PA priprema realizaciju drugog kursa za zanimanje Pratilac/lja novca i vrijednosti. Naznačeno je da je cijena osposobljavanja za lica sa završenim kursom Zaštitara/ka lica i imovine 210 eura, a za one koji nemaju završen osnovni kurs Zaštitar/ka lica i imovine 370 eura.

Kandidatima je ponuđeno da, ukoliko žele usluge smještaja i ishrane, to mogu dobiti u Akademiji za 10,60 eura po danu.

Prema podacima sa sajta od tada je objavljeno 12 poziva za osposobljavanje za neko od tih zanimanja.

Ministar Šehović i Kusovac ne odgovaraju

“Vijesti” su Šaranovića 15. decembra 2017. pitale - kada je na PA počela obuka za zaštitare, koliko je kandidata do sada prošlo, koliko je položilo prilikom prvog testiranja, a koliko je ukupno bilo izlazaka na testiranje. Od tada nije odgovorio na pitanja, ali ni na pitanja koliko kandidati plaćaju obuku, koliko košta stručni ispit, odnosno izlazak na polaganje za zaštitara, kao ni ko su članovi komisije pred kojom se polaže ispit za zaštitara, da li je sastav komisije mijenjan od kada je na PA počela obuka i polaganje za zaštitara, da li se novac za polaganje stručnog ispita uplaćuje Akademiji ili nekoj drugoj instituciji.

Ukoliko se uplaćuje Policijskoj akademiji, “Vijesti” su pitale na osnovu čega se i kome raspoređuje.

Ista pitanja proslijeđena su 31. januara Šehoviću, iz čijeg kabineta je odgovoreno da su ih proslijediili Šaranoviću. Pitanja su im proslijeđena i 5. marta, kada je portprolka obećala da će odgovoriti 6. marta. Dan kasnije, u telefonskom razgovoru saopštila je da im Šaranović, iako je obećao, nije odgovorio na pitanja.

“Vijesti” su 8. marta savjetnika predsjednika Vlade, Srđana Kusovca, mailom zamolile da, ukoliko je u mogućnosti, obezbijedi odgovore na pitanja prvobitno poslala direktoru Policijske akademije, a potom i Ministarstvu. Kusovcu je proslijeđena i prepiska sa portparolkom Ministarstva prosvjete, ali ni on nije odgovorio na dopis.