Spektakl u najavi

Spektakl u beogradskoj „Ekspo areni” počeće u 20 sati, meč Strugara prenosiće Javni servis od 21.30
152 pregleda 0 komentar(a)
Strugar i Beloni, Foto: Antonio Ahel
Strugar i Beloni, Foto: Antonio Ahel
Ažurirano: 16.06.2012. 13:35h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beograd - Da li će najbolji crnogorski kik-bokser Ivan Strugar osvojiti šampionski pojas ili će izgubiti i porazom okončati dvije decenije dugu uspješnu karijeru, znaće se večeras nakon meča za titulu sa Francuzom Frederikom Belonijem.

Šampionski pojas u disciplini lou-kik do 88,6 kg WAKO federacije Beloni je osvojio prošle godine u prepunoj „Morači” 15. aprila protiv miljenika crnogorske publike.

Francuz je jedini borac koji protiv Strugara ima pozitivan skor, pošto je i u polufinalu super finala u Parizu 2005. godine, sudijskim preglasavanjem pobijedio asa Aristona.

No, za razliku od tog poraza kojem su u egal meču kumovale francuske sudije u Bersiju, u prethodnom odmjeravanju snaga u „Morači” nije bilo dileme - Beloni je nadvisio Strugara.

"Osjećam da će ovoga puta biti neuporedivo teže, zato sam se bolje i pripremio i maksimalno spreman ulazim u borbu za odbranu titule. Prethodnog puta sam od starta vidio da sa mojim protivnikom nije bilo sve kako treba, pa zbog toga i nijesam previše forsirao, jer to ne bi bilo sportski. Ovdje u Beogradu se osjećam odlično, baš kao i prošle godine u Podgorici, ali znam da će ovoga puta biti sasvim neka druga priča, neuporedivo teži meč, vjerovatno sličan onom koji smo imali u Parizu, ali smatram da ću u jednoj strpljujućoj borbi ipak ja izaći kao pobjednik", rekao je Beloni na jučerašnjoj konferenciji za novinare u „Ekspo areni”.

Poput Belonija, Strugar je na jučerašnjem zvaničnom mjerenju imao 88,300 kg, a osim toga istih je godina i visine kao tamnoputi Francuz. I, međutim, ono što je razlika u odnosu na prethodni duel, osim 200 grama više Strugara u odnosu Belonija koji je imao istu težinu i u Podgorici prošle godine, neuporedivo je opuštenija atmosfera.

Ovoga puta, to je i očekivano i to ne samo zbog pritiska borbe pred svojom publikom, koju je Strugar imao prošle godine, već i zbog odluke našeg asa da u slučaju poraza rukavice okači o klin.

"Između mene i Belonija nema nikakvih tajni, znamo sve jedan o drugom, smatram da smo približnog kvaliteta i ne samo težine, visine i godina, te da će o ishodu borbe odlučivati dan. Ukoliko ja (za razliku od prethodnog puta) budem imao svoj dan i uspijem da nanesem svoj stil, onda ću konačno pobijediti Belonija. U suprotnom, ukoliko to ne uspijem i ponovo izgubim, pružiću mu ruku, priznati da je bolji i to je to", rekao je Strugar.

Supervizora u ovom duelu, predsjednika WAKO federacije Enija Falsonija, više je od duela starih i prekaljenih asova WAKO federacije zanimao projekat grand prija i njegovog finala, u kojem će u pet borbi snage odmjeriti selekcije Srbije i Rusije, dok je o ikonama lou-kika zadužen bio da govori potpredsjednik Borislav Pelević.

"Svi znamo šta znači ime Ivana Strugara, i to ne samo na našim prostorima, pošto je poznato da je on najtrofejniji borac u istoriji WAKO federacije. Jedini je koji je osvajao titule svjetskog prvaka u pet težinskih kategorija, a prethodno je osvojio sve u amaterskom ringu. Boljeg načina da se završi prvo finale Grand prija, zato i ne može da bude od super meča za titulu prvaka svijeta do 88,6 kg, od duela Strugara sa Belonijem, o čijim kvalitetima je iskustvo je suvišno govoriti", kazao je Pelević.

Spektakl u beogradskoj „Ekspo areni” počeće u 20 sati, meč Strugara prenosiće Javni servis od 21.30, a cijena ulaznice je osam eura.

Bonus video: